ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
Χαστούκι στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο με απόφασή του ακυρώνει την σύμβαση 16,3 εκατ. ευρώ με την κοινοπραξία ΙΝΤRΑΚΑΤ Α.Ε. - WATT Α.Ε. για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Βοιωτία. Την ίδια ώρα, το υφιστάμενο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας επιτίθεται στην κυβέρνηση και, επ' αφορμή του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων, αντιδρά στην προοπτική "λύσης" και "εκκαθάρισης" της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρίνεται ότι δεν είναι νόμιμη η μετατροπή του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας σε ανώνυμη εταιρεία ύστερα από την προσωρινή συγχώνευση με τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Α.Ε., που αφορούν τα συναφή νομικά πρόσωπα Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Θήβας, Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας. Κατά συνέπεια, η διαδημοτική επιχείρηση διαχείρισης απορριμμάτων της Θήβας (ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε.) "μη νόμιμα" συγχωνεύθηκε στον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας.
Ως εκ τούτου, το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ότι "ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. δε έχει καταστεί καθολικός διάδοχος στην κινητή και ακίνητη περιουσία της ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε. (που ήταν κύριος και του έργου και αναθέτουσα αρχή στον ελεγχόμενο διαγωνισμό) και δεν έχει υπεισέλθει αυτοδικαίως στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της". Συνεπώς το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ότι "μη νομίμως" ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. προέβη στην έκδοση απόφασης κατακύρωσης του διαγωνισμού υπέρ της κοινοπραξίας ΙΝΤΡΑΚΑΤ Α.Ε. - WATT Α.Ε. για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Βοιωτία, κόστους 16,3 εκατ. ευρώ.
Παρά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. επιλέγει να επιτεθεί στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή των ΦΟΔΣΑ σε Διαχειριστές Στερεών Αποβλητων (Δ.Ι.Σ.Α.) και βάζει τάξη σε τέτοιου τύπου εταιρείες. Έτσι, με απόφασή του το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. επιχειρεί να κάνει αντιπερισπασμό και να ζητήσει τη συνυπογραφή του νομοσχεδίου από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη, προχωρώντας στην a la carte αναγνώριση της αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και των θεσμοθετημένων καθηκόντων του γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.
Ουσιαστικά, παραγνωρίζει ότι στο νομοσχέδιο θεωρούνται δεδομένοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και ότι αποσκοπεί στην "αναδιοργάνωση των φορέων" που θα επωμισθούν "την υλοποίηση της στρατηγικής και των δράσεων του νέου μοντέλου διαχείρισης αποβλήτων", όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. χαρακτηρίζει την εμπλοκή του υπουργείου Οικονομικών μέσω της επιβολής χρηματικών ποινών και κυρώσεων ως "ευθύ εκβιασμό" στα όργανα διοίκησης των ΦΟΔΣΑ με νομική μορφή Α.Ε.
Στο μεταξύ, με τον ισχυρισμό ότι ο συντάκτης του νομοσχεδίου δήθεν επιδιώκει την εκχώρηση της αρμοδιότητας διαχείρισης των απορριμμάτων σε εργολάβους, ζητάει περισσότερη "ευελιξία". Παραγνωρίζοντας ότι στους νέους Δ.Ι.Σ.Α. θα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή των αιρετών, που θα ενισχύει την αντιπροσωπευτικότητα, το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Στ. Ελλάδας εκτιμά ότι το σχήμα των ΔΙΣΑ δεν εξασφαλίζει ευελιξία, γιατί τα νέα Δ.Σ. θα είναι πολυμελή και οι αποφάσεις με οικονομικό αντικείμενο θα υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο!
Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Στ. Ελλάδας αμφισβητεί ευθέως τα κριτήρια σύστασης των νέων ΔΙΣΑ, που αφορούν στο πληθυσμιακό κριτήριο και την εγγύτητα σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής και σε Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που είτε λειτουργούν είτε προβλέπονται από τον ΠΕΣΔΑ (πράγμα που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει παρέμβαση στους υφιστάμενους εγκεκριμένους περιφερειακούς σχεδιασμούς). Παρ' ότι αναγνωρίζει "τη διατήρηση κάποιων από τους υφιστάμενους ΦΟΔΣΑ", καταλογίζει "σκοπιμότητα" στον συντάκτη του νομοσχεδίου για δήθεν "φωτογραφικές διατάξεις" με σκοπό σε επιμέρους περιοχές "τη διαμόρφωση νέων δεδομένων".
Την ίδια στιγμή, κάνει λόγο για "επιλεκτική" λύση του ΦΟΔΣΑ Στ. Ελλάδας Α.Ε., που συστάθηκε μετά την εφαρμογή του "Καλλικράτη" -γιατί οι υπόλοιποι έχουν συσταθεί προ "Καλλικράτη"- και υποστηρίζει ότι "αν η νομική μορφή της Α.Ε. κρίνεται μη αποδεκτή ως νομική μορφή ενός ΔΙΣΑ, τότε πρέπει να προβλεφθεί νομοθετικά η λύση όλων των Α.Ε.", διαφορετικά "δεν εξυπηρετείται κανένας απολύτως σκοπός".
 http://www.avgi.gr/article/6493728/xastouki-apo-to-elegktiko-sunedrio-se-mpizna-16-3-ekat-euro-gia-ti-diaxeirisi-aporrimmaton-sti-boiotia