Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Τι ξέχασε ο Σταύρος Ιατρού.. Του Θωμά Μπιζά.



Στο  ρεπορτάζ της εφημερίδας των συντακτών του κ. Στέργιου Ζιαμπάκα για το ΠΕΣΔΑ Αττικής και τις γνωματεύσεις των υπηρεσιών των δυο υπουργείων,  ο κ. Σταύρος Ιατρού δηλώνει πως «Όσοι επιχείρησαν να ελέγξουν τη διαδικασία και, με την απόπειρα αλλαγής του νόμου στο τέλος του προηγούμενου χρόνου , να έχουν την δυνατότητα να επιβάλλουν τις προσωπικές τους απόψεις σε όλη την αυτοδιοίκηση της Ελλάδας να γνωρίζουν ότι πλανώνται».

Συνεχίζει λέγοντας ο κ. Ιατρού πως «η Αυτοδιοίκηση δεν θα υποκύψει και δεν θα γίνει ετεροδιοίκηση. Θα αρνηθεί τον κρατισμό και την επιβολή απόψεων παραγόντων διαφόρων υπουργείων . Όσοι έχουν ευθύνη γνωμοδότησης , βάσει του νόμου έχουν υποχρέωση να γνωμοδοτήσουν για την συμβατότητα με το ΕΣΔΑ και όχι να τυρβάζουν περί άλλα. Άποψη και θέση για την διαχείριση των απορριμμάτων έχουν πολλοί και θεσμικοί και μη παράγοντες. Δεν έχουν μόνο δύο υπουργεία» .
Ο κ. Ιατρού μάλλον έχει και επιλεκτική μνήμη και επιλεκτική ευαισθησία .
Κατ αρχή ο κ. Ιατρού ξεχνάει να ονοματίσει αυτούς που λέει πως επιχείρησαν να ελέγξουν την διαδικασία στο τέλος του προηγούμενου χρόνου. Η πρόταση ήταν του τότε υπουργού των Εσωτερικών και σημερινού προέδρου της Βουλής κ. Ν Βούτση. Η πρόταση που έγινε και νόμος τελικά,  έγινε ακριβώς για να διασφαλιστεί η συμβατότητα των ΠΕΣΔΑ με το ΕΣΔΑ.
Ξεχνάει ο κ. Ιατρού τις επανειλημμένες απόπειρες αρκετών περιφερειαρχών προεξάρχοντος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να ακυρώσουν στην πράξη τον νέο ΕΣΔΑ .
Ξεχνάει ο κ. Ιατρού να μας πει και την προσωπική του θέση για τον ΕΣΔΑ. Ο κ. Ιατρού ήταν  από αυτούς πως διαφωνούσαν σφόδρα με όλες τις σημαντικές αλλαγές του νέου ΕΣΔΑ όπως στους στόχους , τις τεχνολογίες (καύση) , τα ΣΕΔ, την υποχρεωτικότητα των τοπικών σχεδίων κλπ.  
Ξεχνά επίσης να μας πει ο κ. Ιατρού,  ποια είναι αυτά τα άλλα «περί των οποίων τυρβάζουν» όσοι έχουν την ευθύνη γνωμοδότησης.
 Είναι μήπως η ασάφεια και η αοριστία του προτεινόμενου ΠΕΣΔΑ Αττικής; Αυτό δηλαδή μπορεί να θεωρηθεί δευτερεύον η επουσιώδες ζήτημα σε ένα περιφερειακό σχεδιασμό; Δηλαδή οι υπηρεσίες των υπουργείων θα ελέγχουν μόνο αν είναι σωστό το ισοζύγιο των ΠΕΣΔΑ για το  2020 και σύμφωνο με τους γενικούς στόχους του ΕΣΔΑ;
Τότε να μην χωροθετούμε τίποτα λοιπόν , να μην ονοματίζουμε τα έργα , να μην προϋπολογίζουμε τα κόστη και απλά να λέμε πως συμφωνούμε με τους γενικότερους στόχους του ΕΣΔΑ. Έτσι γενικώς και αορίστως.
Το κυριότερο που ξεχνά όμως ο κ. Ιατρού είναι  να μας πει ποιοι είναι τελικά αυτοί οι πολλοί θεσμικοί και μη παράγοντες που έχουν άποψη και θέση και συμφώνησαν με την πρόταση αναθεώρησης. Προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν.
 Αν δει κανείς τις παρατηρήσεις του συνόλου των φορέων που πήραν μέρος στην δημόσια διαβούλευση θα διαπιστώσει πως όλοι ανεξαιρέτως διαπίστωναν ασάφεια και αοριστία στην πρόταση .
Όλοι ανεξαιρέτως. Οι υπηρεσίες των υπουργείων , οι  συλλογικότητες , οι οικολογικές οργανώσεις και οι πολίτες έκαναν τις ίδιες παρατηρήσεις περί ασάφειας.  
Όμως η επιλεκτική μνήμη ας πούμε  πως μπορεί να συγχωρεθεί. Η επιλεκτική ευαισθησία να με συγχωρεί ο φίλος μου ο Ιατρού αλλά δεν συγχωρείται.
Δεν μπορεί ο Σταύρος που έλεγε «ούτε ένα κιλό σκουπίδι στην Κερατέα» να προτείνει σήμερα αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ στην Φυλή από 250.000 σε 350.000 τόνους τον χρόνο. Στην Φυλή που είναι η πιο επιβαρυμένη περιβαλλοντολογικά περιοχή της Αττικής να προτείνουμε αυξήσεις εκατοντάδων χιλιάδων τόνων τον χρόνο και αλλού να λέμε ούτε κιλό σκουπίδι .  Αυτό Σταύρο πάει πολύ..  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου