Η Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) και διάφοροι σύλλογοι και  σχήματα πραγματοποίησαν χθές  συνάντηση συλλογικοτήτων της Βόρειας Ελλάδας, για το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, που  πραγματοποιήθηκε  στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας Θεσσαλονίκης (Κλεάνθους 57).
Όπως τονίσθηκε απο τα μέλη της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, κ Νικολάου, κ Κεφαλά, κ Μπιζά, κ Σπανούδη και κ Σωτηροπούλου στις εισηγήσεις τους, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και, γενικότερα, των αποβλήτων, διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.
Από τη μια πλευρά, βασιλεύει η ανεπάρκεια στοιχειωδών υποδομών, η προβληματική λειτουργία αυτών που υπάρχουν και οι παραβατικές συμπεριφορές (ανεξέλεγκτη διάθεση, ανάμειξη αστικών και επικίνδυνων αποβλήτων κλπ.). Αυτά έρχονται να «παντρευτούν» με πολιτικές τεμαχισμού του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων και εκχώρησής του σε ιδιώτες, με προμετωπίδα τις συμβάσεις ΣΔΙΤ για την κατασκευή εργοστασίων διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων (υπογράφηκε αυτή της Δυτικής Μακεδονίας και επίκειται η υπογραφή αυτής των Σερρών).
Τόνισαν ακόμη την ανάγκη να εφαρμοσθεί ο εθνικός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε τοπικό. Στο ίδιο μήκος κυμανθηκαν και οι τοποθετήσεις των υπόλοίπων εκπροσώπων συλλόγων και άλλων συλλογικοτήτων.
Τονίσθηκε τέλος, η δημιουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας και η καύση στο ΤΙΤΑΝ θα οδηγήσουν στην ταφόπλακα της ορθής διαχείρισης απορριμμάτων αφού αποτελούν στοιχεία της συγκεντρωτικής διαχείρισης.