Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Αλλάζουν οι κατανομές των ΚΑΠ


Αλλάζουν οι κατανομές των ΚΑΠ όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής στην περιοδεία που πραγματοποίησε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Σύμφωνα με τα όσα είπε   στα κριτήρια χρηματοδότησης των Δήμων θα προστεθούν , εκτός από το πληθυσμιακό και εκείνα της έκτασης, της μορφολογίας ή και της ιστορικότητας του κάθε δήμου.
Δεν διευκρίνισε βέβαια τους συντελεστές αλλά η αλλαγή στην κατανομή των ΚΑΠ αποτελεί ένα πάγιο και μακρόχρονο πια αίτημα και της Αυτοδιοίκησης το οποίο έχει πολλές ιδιομορφίες.

Υπάρχουν δήμοι ορεινοι και νησιωτικοί που δεινοπαθούν στην κυριολεξία, αλλά υπάρχουν και εκείνοι οι νησιωτικοί όπου στα ταμεία τους το ποσοστό των ΚΑΠ είναι μηδαμινό σε σχέση τα τέλη που εισπράττουν μέχρι σημείου να τους είναι παντελώς αδιάφορη η κρατική επιχορήγηση.
Επίσης άλλο ένα θέμα είναι ότι λόγω της στρέβλωσης που διαμορφώνεται στις απογραφές, οι δήμοι της Αθήνας κυρίως παρουσιάζουν πολύ πιο χαμηλούς πληθυσμούς απ’ ότι πραγματικά εξυπηρετούν.
Ετσι πολλοί υπουργοί στο παρελθόν έχουν μπει στην διαδικασία αναδιανομής των ΚΑΠ, όμως στην εφαρμογή των κριτηρίων όταν γενικευτούν υπάρχει αδιέξοδος.
Ο κ. Κουρουμπλής στην περιοδεία του συζήτησε και άκουσε τα αιτήματα των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, ενώ ενημέρωσε ότι πολλά από αυτά (πόροι, αρμοδιότητες κ.λπ.) προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει το ΥΠΕΣΔΑ στη Βουλή.
Στην σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γεώργιο Παυλίδη, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Ζαγναφέρη . Μεταξύ άλλων ετέθησαν υπόψιν του ΥΠΕΣΔΑ θέματα που απασχολούν την περιοχή, όπως η  αντιπλημμυρική προστασία του Έβρου, καθώς και θέματα αντιστοίχισης αρμοδιοτήτων και πόρων. Εκφράστηκαν δε, θετικά για τις δύο προσκλήσεις ενδιαφέροντος του ΥΠΕΣΔΑ για παροχή εξοπλισμού στην ΕΛ.ΑΣ και την Πυροσβεστική. Έθεσαν επίσης το θέμα της Αναπτυξιακής Εταιρείας η οποία είναι υπό εκκαθάριση και επισημάνθηκε ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης, προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLLD/Leader. Σημειωτέον ότι το ποσό αυτό είναι ήδη εγκεκριμένο από το Υπ. Αγροτική  Ανάπτυξης. Ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε ότι «δεν θα χαθούν αυτοί οι πόροι» και θα συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, την ερχόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα.
Ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής παραβρέθηκε και στην συνεδρίαση της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) στο Δημαρχείο Ξάνθης, όπου παραβρέθηκαν 22 δήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων.
 Στον υπουργό ετέθησαν θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια με κύριο πρόβλημα των δήμων τη  γραφειοκρατία και τις αλληλοαναιρέσεις νόμων και Υπουργείων, σε θέματα καθημερινότητας όπως οι μεγάλες καθυστερήσεις σε αδειοδοτήσεις τουριστικών και όχι μόνο επιχειρήσεων λόγω περιβαλλοντικών ενστάσεων, γραφειοκρατίας και αλληλοαναιρούμενων νόμων.
Ο κ. Κουρουμπλής, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των μελών της ΠΕΔ τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Πιστεύω ότι αποτέλεσμα παράγεται μόνο μέσα από την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης του Υπουργού με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που πιστεύω ότι έχω πετύχει. Επάνω σ’ αυτή τη βάση περιμένω από όλους τους φορείς, διορθωτικές παρατηρήσεις ως προϊόν της εμπειρίας τους.
Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα και την απογοήτευση που εισπράττει καθημερινά ο αιρετός και ειδικά ο αιρετός που μάχεται και έχει όραμα.Εδώ λοιπόν μας ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρόν, μέσα από στενή συνεργασία για την λειτουργική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι, μετά την συμφωνία στο Eurogroup «μπαίνουμε σε μια ήρεμη περίοδο».

Ο κ. Παν. Κουρουμπλής για το θέμα της χρηματοδότησης των δήμων πρότεινε να συμπεριληφθούν στα κριτήρια κατανομής κονδυλίων, εκτός από το πληθυσμιακό και εκείνα της έκτασης, της μορφολογίας ή και της ιστορικότητας του κάθε δήμου.
Όπως σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής, πολλά από τα αιτήματα των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζονται από το πολυνομοσχέδιο που φέρνει το ΥΠΕΣΔΑ στην Βουλή.
«Θα στελεχώσουμε τους μικρούς δήμους με σωστή εκτίμηση και αξιολόγηση εκεί που υπάρχουν ανάγκες, αλλά και σύμφωνα με την δική σας ιεράρχηση, την οποία και έχουμε ζητήσει» είπε ακόμη ο ΥΠΕΣΔΑ. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι έχει συνεννοηθεί ήδη με τον αρμόδιο για το ΕΣΠΑ υφυπουργό κ. Χαρίτση, ώστε να υποβάλουν αιτήματα και προτεραιότητες των αναγκών που έχουν με δική τους σειρά προτεραιότητας, «με τρόπο ώστε να επωφεληθούν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ επιτέλους και οι μικροί δήμοι».
Εξήγησε ότι έχει συσταθεί ήδη η επιτροπή επαναθεσμοποίησης του Καλλικράτη με στόχο να αποσαφηνιστούν αρμοδιότητες, πόροι, και δυνατότητες της Τ.Α.
Δεσμεύτηκε ότι «θα στηρίξουμε την Κοινωνική Οικονομία, επιμορφώνοντας δημοτικούς υπαλλήλους στη βάση αξιοποίησης των δυνατοτήτων τους» και πως «θα προχωρήσουμε σε σταδιακή οικονομική αποκατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να πετύχουμε την αποκέντρωση και τον επιτελικό της ρόλο».
Ο υπουργός ΕΣΔΑ υπογράμμισε πως «είναι υποχρέωσή μας να συνεργαστούμε» και δεσμεύτηκε να μεταφέρει όλον αυτόν το εποικοδομητικό προβληματισμό και τα συμπεράσματα που βγήκαν από τον διάλογό τους, στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα, τους αποκάλυψε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή από τον Πρωθυπουργό.
Κάλεσε τους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να δώσουν βαρύτητα στην κατανάλωση ελληνικών προϊόντων, να μπουν στα ράφια ντόπια προϊόντα, ώστε να καλλιεργηθεί και το πνεύμα της «Κοινωνικής Οικονομίας».

 http://www.myota.gr/index.php/k2-tags/2013-02-13-13-23-56/37-2010-07-19-11-11-22/8670-2016-05-27-14-28-16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου