Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ; των Μπιζά Θωμά και Στάθη Σταυριανίδη





Όσοι έζησαν από κοντά τους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις μεγάλες μάχες που έδωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ από το 2010 μέχρι σήμερα  ξέρουν καλά πως είχε  στοχοποιηθεί  ο κλάδος από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ –ΝΔ .
Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θεωρούσαν πως πρώτοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα μπορούσαν να γίνουν το πειραματόζωο  για την αλλαγή του τύπου του εργασιακού μοντέλου και για τις πρώτες απολύσεις στο δημόσιο  (δημοτικοί αστυνομικοί-σχολικοί φύλακες).

Οι συμβασιούχοι κάθε μορφής με πολλά χρόνια συνεχόμενης υπηρεσίας ήταν αυτοί που είχαν μπει  πρώτοι στο στόχαστρο. Είχαμε δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων , εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας , προγράμματα ΣΔΙΤ για όλη την Ελλάδα κλπ.
Η κυβέρνηση της αριστεράς από την πρώτη μέρα είχε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στον κλάδο από την πενταετή επίθεση που είχαμε δεχτεί από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ –ΝΔ.
Το βάρος της αντιμετώπισης της κατάστασης όπως ήταν λογικό το σήκωσε το υπουργείο των εσωτερικών . Τα στελέχη του ΥΠΕΣ ,  οι υπουργοί και οι αναπληρωτές και ο Γ.Γ,  κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια πολύ κακή κατάσταση που είχε ήδη διαμορφωθεί.
Ας δούμε  λοιπόν τι  έγινε αυτήν την περίοδο και με ποια ιεράρχηση,   για να καταλάβουμε και το μέγεθος του βάρους αλλά και τα μεγάλα στοιχήματα που τώρα πρέπει  να κερδηθούν.
ΤΙ ΕΓΙΝΕ
Αρχικά αποκλείστηκε κατηγορηματικά κάθε νέα απειλή απολύσεων στο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ. Ο κίνδυνος που διέτρεχαν κυρίως οι υπάλληλοι των ΔΕ και ΥΕ  κατηγοριών είναι πια οριστικά παρελθόν. Η δέσμευση ήταν ξεκάθαρη και υλοποιήθηκε .  ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Επέστρεψαν στις εργασίες τους τόσο οι συνάδελφοι δημοτικοί αστυνομικοί ,όσο και οι σχολικοί φύλακες και μετατράπηκαν οριστικά σε αορίστου χρόνου χιλιάδες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου (800 περίπου συνάδελφοι μόνο στο δήμο Αθήνας.
Σταμάτησε κάθε περαιτέρω μείωση των μισθών )
Άλλαξε το πειθαρχικό δίκαιο επαναφέροντας σε ισχύ την δημοκρατική αρχή του τεκμηρίου αθωότητας και έτσι προστατεύθηκαν από την απόλυση εκατοντάδες συνάδελφοι μας στο δημόσιο αλλά και στους δήμους .
Αποδόθηκαν στην ΤΑ για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια όχι μόνο όσα περιελάμβανε ο προϋπολογισμός του 2015 αλλά και 213.000.0000 από τα παρακρατηθέντα προηγούμενων ετών ενώ στον προϋπολογισμό του 2016 σταματά η συνεχόμενη για πέντε χρόνια μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων προς τους ΟΤΑ.
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, το βαθμολόγιο, την επιλογή προϊσταμένων. Ένα θέλουμε να τονίσουμε. Αυτό που ζητάγαμε χρόνια οι εργαζόμενοι για αξιοκρατία και περιορισμό του κομματικού κράτους παίρνει σάρκα και οστά.
Ψηφίστηκε το νέο μισθολόγιο που διαψεύδει  τις Κασσάνδρες αφού με την προσωπική διαφορά όχι μόνο δεν φέρνει οριζόντιες μειώσεις αλλά προβλέπει οριακές έστω αυξήσεις (μέσω της άρσης του περιορισμού των τριετιών και της αποδέσμευσης βαθμού και μισθού)σε ένα μεγάλο αριθμό υπαλλήλων.
Παρατάθηκαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου των εργαζομένων στην καθαριότητα μέχρι το τέλος του 2016.
Παρατάθηκαν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων στα κοινωνικά προγράμματα μέχρι το τέλος της φετινής περιόδου
Ψηφίστηκε η απελευθέρωση των προσλήψεων των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ σε ανταποδοτικές υπηρεσίες και ΔΕΥΑ
Μετά από επτά χρόνια ξεκίνησε και ολοκληρώνεται σύντομα η πρόσληψη όλων όσων βρίσκονταν σε  πίνακες  διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
Ψηφίστηκε η δημιουργία των ΚΕΠ των φτωχών που θα αποτελούν δομές των Δήμων και θα απασχολήσουν περίπου 1500 μόνιμους υπαλλήλους.

Εξαιρέθηκαν από την αύξηση ορίων ηλικίας οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ που ανήκουν στα ΒΑΕ . 
Εντάχτηκαν στα ΒΑΕ όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως ειδικότητας που εργάζονται σε επιβαρυμένους χώρους όπως ΧΥΤΑ ,σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων κλπ.
Με την  έγκριση του νέου ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) τον Δεκέμβριο του 2015 αλλάζει ριζικά ο ρόλος των ΟΤΑ στο ζήτημα τις διαχείρισης των απορριμμάτων. Ενισχύεται ο δημόσιος χαρακτήρας και με το εκτεταμένο πρόγραμμα ΣσΠ (διαλογής στην Πηγή) οι δήμοι πλέον δεν θα μεταφέρουν απλά τα απορρίμματα από τους κάδους στου ΧΥΤΑ αλλά θα διαχειρίζονται πάνω από το 52% των απορριμμάτων τους.
Ρυθμίστηκε η  αναγνώριση προϋπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4354/2015 (νέου μισθολογίου)  που θα ισχύει  για όλους τους εργαζόμενους που εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου μισθολογίου το οποίο ισχύει από 1/1/2016.
Ρυθμίστηκε με το παράλληλο πρόγραμμα το μεγάλο ζήτημα του ωραρίου των παιδικών σταθμών και ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας για το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετεί στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς των ΟΤΑ Α’ Βαθμού μειώνεται από 40 ώρες σε 30
Όμως ο αγώνας για την μεγάλη αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση συνεχίζεται και νέες μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν ήδη πάρει σάρκα και οστά.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Νέες ρυθμίσεις για την απλούστευση της  λειτουργίας της ΤΑ και σύντομα η αλλαγή του καταστατικού χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη ψηφίστηκε η συγκρότηση της σχετικής επιτροπής.
Δόθηκε ήδη στην διαβούλευση  νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπ. Εσωτερικών με περισσότερες από τριάντα ρυθμίσεις που αφορούν εργαζόμενους στους ΟΤΑ,  ρυθμίζουν ευνοϊκά σειρά χρόνιων αιτημάτων των εργαζομένων (από τις παροχές σε είδος, την προσωπική διαφορά, την διευκόλυνση των μετατάξεων ως την επέκταση του ανθυγιεινού και μια σειρά άλλων ζητημάτων)
Η επίλυση του ζητήματος μισθολογικής κατάταξης των ΔΕ με εμπειρία και η μη περικοπή του επικίνδυνου και ανθυγιεινού σε περίπτωση θεσμοθετημένων αδειών(ήδη κατατέθηκε σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Κανείς δεν πανηγυρίζει και δεν βλογάει τα γένια του για όλα αυτά που έγιναν και που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον.
Κανείς δεν λέει στους εργαζόμενους να μην συνεχίσουν να παλεύουν για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους και την βελτίωση της ζωής τους.
Όλα όσα έγιναν οφείλονται και στους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων στου ΟΤΑ και στις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.
Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ είχαν μεγάλους αγώνες και βλέπουν  τώρα οι αγώνες τους να έχουν ορατά και συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Βεβαίως έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε και πολλά να αντιμετωπίσουμε. Όμως ο μηδενισμός δεν βοηθάει .
Ο μηδενισμός πρώτα από όλα υπονομεύει τους δικούς μας αγώνες που ήταν νικηφόροι και δημιουργεί αισθήματα ματαιότητας τους εργαζόμενους .
Οι πλατείες δεν γεμίζουν ποτέ από απογοητευμένους ανθρώπους .
 Τα κινήματα που συσπειρώνουν τους εργαζόμενους είναι αυτά που πετυχαίνουν μικρές και μεγάλες νίκες σαν αυτές που έχει πετύχει ο κλάδος μας.
Ας μην πυροβολούμε στα πόδια μας λοιπόν. Αγωνιζόμαστε , κερδίζουμε και συνεχίζουμε τους αγώνες.

Μπιζάς Θωμάς - Στάθης Σταυριανίδης.

1 σχόλιο:

  1. και με το ξεπούλημα της χώρας τί γίνεται κύριοι? να είμαστε καλά εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι και όλα εντάξει? τί έχετε να πείτε για αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή