Κίνδυνο για την υγεία τους διατρέχουν όσοι ζουν σε απόσταση έως 5 χλμ από χωματερές υποστηρίζει επιστημονική έρευνα, μετά από μελέτη νοσοκομειακών στοιχείων 242.400 ανθρώπων.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία εισαγωγής ασθενών σε νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται κοντά σε 9 χωματερές σκουπιδιών, οι οποίες λειτουργούν εδώ και αρκετές δεκαετίες στην περιοχή του Λάτσιο της κεντρικής Ιταλίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαπιστώθηκαν αυξημένα περιστατικά αναπνευστικών παθήσεων και καρκίνου των πνευμόνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών, αλλά όχι καρδιαγγειακών. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο «αερομεταφερόμενος» κίνδυνος προέρχεται από την εισπνοή τοξινών, μικροοργανισμών, αερολυμμάτων και άλλων πτητικών ουσιών από τις χωματερές. Επιπλέον, οι τελευταίες μπορεί να επιβαρύνουν το έδαφος και το νερό της περιοχής.
Ως δείκτης για τη ρύπανση χρησιμοποιήθηκαν μετρήσεις του αερίου υδροθείου (σουλφιδίου του υδρογόνου), που εκλύεται από τις χωματερές και είναι αντιπροσωπευτικό και των άλλων ρυπαντών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Φραντσέσκα Ματαλόνι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας "International Journal of Epidemiology".