Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

Φυλη-κές αστειότητες . Του Θωμά ΜπιζάΗ λογική πρόταση
Το  αίτημα του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ  για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ με την ολοκλήρωση της Β Φάσης , υποστηρίζεται πλέον από σημαντική μερίδα των δημοτικών συμβουλίων της δυτικής Αθήνας , συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΕΜΔΥΔΑΣ , συλλόγων γονέων και κηδεμόνων , συλλόγων εκπαιδευτικών από την Φυλή και την Πετρούπολη, εθνικοτοπικών και πολιτιστικών συλλόγων και δημοτικών παρατάξεων αρκετών δήμων της δυτικής Αθήνας .
Αυτή η ευρύτατη αποδοχή του αιτήματος για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ με την ολοκλήρωση της Β Φάσης δεν είναι τυχαία. Οφείλεται στο γεγονός πως το αίτημα  αυτό δεν είναι απλά και μόνο δίκαιο , αλλά είναι  και ρεαλιστικό και αυτονόητο.
Κανείς από εμάς δεν ισχυρίζεται  πως μπορεί να κλείσει αύριο το πρωί ο ΧΥΤΑ ή μέσα στα πλαίσια ενός αυστηρού και σφιχτού χρονοδιαγράμματος. Αυτό που είπε εχτές στο 105.5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ  ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής δηλαδή πως εμείς ζητάμε εδώ και τώρα κλείσιμο της Φυλής είναι χοντροκομμένο ψέμα.

Εμείς λέμε το αυτονόητο. Λέμε δηλαδή , πως έτσι και αλλιώς  ο  μοναδικός εναπομείναν χώρος ταφής της ΟΕΔΑ,  είναι αυτός της Β Φάσης  και πως  όταν  γεμίσει και αυτός το τελευταίος χώρος,  η περιοχή δεν θα μπορεί να δέχεται άλλα σκουπίδια.
Είναι σαν να έχουμε μια μεγάλη δεξαμενή με ξεχωριστά διαμερίσματα που τα γεμίζουμε ένα – ένα με σκουπίδια.  Όταν γεμίσει   και το τελευταίο διαμέρισμα της δεξαμενής , απλά δεν θα μπορούμε να βάλουμε άλλα σκουπίδια. Είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Μα και η ίδια η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ με την 288/2016 απόφασή της  λέει : Για την αντιμετώπιση Βραχυπρόθεσμων  αναγκών ήδη λειτουργεί το Β΄ Κύτταρο Φυλής ( 30 μήνες υπόλοιπο ). Η απόφαση αυτή είναι από τις 22/6/2016 και ενημερώνει  τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος πόσο χρόνο ζωής έχει η Β Φάση.
Το ίδιο λέει σε κάθε ευκαιρία και ο Δήμαρχος της Φυλής. Η Φυλή κλείνει από μόνη της λέει..

Ο παραλογισμός
Ρωτάμε την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ: αφού έτσι και αλλιώς σε δυο χρόνια δεν θα χωρούν  άλλα σκουπίδια στην Φυλή γιατί δεν δεσμεύεστε πως η εγκατάσταση θα κλείσει  μόλις γεμίσει ;
Απάντηση στο ερώτημα δεν έχουμε πάρει ποτέ !
Λέει ο ΕΔΣΝΑ : Οριστικό κλείσιμο του Χ.Υ.Τ. Φυλής με τον άμεση εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασης του και ενεργοποίηση του με την έναρξη λειτουργίας των νέων χώρων
Δηλάδή  εάν και εφόσων ..
Και αν οι νέοι ΧΥΤ δεν είναι έτοιμοι σε δυο χρόνια; Και αν χρειαστούν πολύ παραπάνω; Που θα πηγαίνουν τα σκουπίδια αφού σε δυο χρόνια η δεξαμενή θα είναι γεμάτη ως και στο τελευταίο διαμέρισμα;  Απάντηση φυσικά δεν περιμένουμε.
Λέει ο ΕΔΣΝΑ : «Επισημαίνουμε πως η πρόταση για χρήση εξοφλημένων λατομείων  μεταλλευτικών χώρων που εξετάζεται,  για τελική διάθεση εμπεριέχει ήδη 3 λατομικούς χώρους Δ. Αττικής , Α. Αττικής που έχουν ήδη χωροθετηθεί με τον ν.3164/2003 τόσο για βραχυπρόθεσμες όσο και για μέσο-μακροπρόθεσμες ανάγκες».
Οι χώροι που έχουν εγκριθεί  είναι οι ακόλουθοι :
Α. Βόρεια Ανατολική Αττική:
α) θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού
β) θέση «Τρύπες» Πολυδενδρίου
Β. Νότια Ανατολική Αττική:
α) θέση «Βραγόνι» Κερατέας Λαυρεωτικής
β) θέση «Λατομείο Κυριακού» Κρωπίας
Γ. Δυτική Αττική:
α) θέση «Σκαλιστήρι» ΦυλήςΑ. Λιοσίων και η θέση του «Λατομείου Μουσαμά
β) θέση «Μελετάνι» Μάνδρας

Ρωτάμε λοιπόν : ποιοι είναι αυτοί οι 3 από τους 6 χώρους  στην Δ. Αττική και στην Α. Αττική;  Είναι κανένα  μυστικό που δεν δικαιούμαστε να μάθουμε ;  Απάντηση φυσικά δεν παίρνουμε.
Σ.Σ   Εγώ έχω την αίσθηση  πως  τα μεγάλα γλέντια θα γίνουν όταν γίνουν γνωστοί οι 3 νέοι χώροι. Τότε αυτοί που θα φωνάζουν,  θα είναι  κάποιοι από τους σημερινούς υπερθεματιστές εδώ στα δυτικά..

Αστειότητες με τους στόχους της  ανακύκλωσης.
Το νέο παραμύθι που ακούγετε  εσχάτως είναι πως ο ΧΥΤΑ θα κλείσει όταν εφαρμοστεί το εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης.
Ο Γιάννης Βασιλείου εχτές είπε στο ΚΟΚΚΙΝΟ πως μπορούμε νε πετύχουμε με το εναλλακτικό μοντέλο ποσοστά ανακύκλωσης από 80% έως 95% !! http://www.stokokkino.gr/podcast/vasilioy%2011-11-16.mp3
 Προκειμένου να δικαιολογηθεί η άρνηση της περιφέρειας να δεσμευτεί για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ , λέγονται υπερβολές που ξεπερνούν τα όρια της σοβαρότητας.
Η θέση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής είναι  πως ο χρόνος κλεισίματος της χωματερής και η αποκατάσταση του χώρου  θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της εφαρμογής του εναλλακτικού  τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων.
Κάνει πως δεν γνωρίζει ο φίλος μου ο Γιάννης πως ο ΧΥΤΑ έχει μόνο δυο χρόνια ζωή και συναρτά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ από την οικολογική συνείδηση των πολιτών κλπ. Κάνει λάθος όμως και  θα το βρει  μπροστά  του.
 Ο  Αντιπεριφερειάρχης οφείλει να γνωρίζει (εγώ πιστεύω πως το γνωρίζει) πως η  εφαρμογή του εναλλακτικού μοντέλου δεν είναι μια υπόθεση λίγων  χρόνων .
Συνεπώς ο χρόνος κλεισίματος αυτού του ΧΥΤΑ της Φυλής , δεν θα εξαρτηθεί από την πρόοδο εφαρμογής του εναλλακτικού μοντέλου .  Αυτό θα αφορά τους νέους ΧΥΤΑ που επιβάλλεται να χωροθετηθούν και όχι τον ΧΥΤΑ Φυλής.
Ας σταματήσουν λοιπόν κάποιοι νεόκοποι υπερθεματιστές εδώ στα δυτικά να αναμασούν αυτές τις  αστειότητες γιατί προκαλούν.
Τα δύσκολα δεν άρχισαν ακόμα.
Όσοι νομίζουν πως  η πλειοψηφία που διαπιστώθηκε στο προχτεσινό Π.Σ είναι δεδομένη, κάνουν μεγάλο λάθος. Υπερψηφίστηκε η ασάφεια προχτές. Όταν τα πράγματα γίνουν σαφέστερα,  τότε θα αρχίσουν τα δύσκολα.

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου