Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Ρ. Δούρου: Πρώτη φορά η περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι της αποκτούν διαχείριση απορριμμάτων που σέβεται τους πολίτες και το περιβάλλον

«Η ώρα της αλήθειας έχει έλθει. Και οι όροι είναι απόλυτα σαφείς: Υπέρ του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων(ΠΕΣΔΑ), υπέρ μιας εναλλακτικής, αποκεντρωμένης, δημόσιας διαχείρισης, με χωροταξική δημοκρατία; Ή υπέρ του χθες, της διατήρησης του ΧΥΤΑ Φυλής και του συγκεντρωτικού συστήματος;», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου

«Η ώρα της αλήθειας έχει έλθει. Και οι όροι είναι απόλυτα σαφείς: Υπέρ του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων(ΠΕΣΔΑ), υπέρ μιας εναλλακτικής, αποκεντρωμένης, δημόσιας διαχείρισης, με χωροταξική δημοκρατία; Ή υπέρ του χθες, της διατήρησης του ΧΥΤΑ Φυλής και του συγκεντρωτικού συστήματος;», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για συμπληρώσει με έμφαση «Η Αττική, χωρίς να διεκδικεί αποκλειστικότητες, έχει δώσει την απάντησή της.
Έχει δώσει συγκεκριμένο, απτό, δείγμα γραφής».
Η περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ αναφερόμενη στην έγκριση της ΣΜΠΕ επί του νέου ΠΕΣΔΑ στο περιφερειακό συμβούλιο έκανε λόγο για αγώνα δρόμου κατά την 18μηνη διαδικασία που ακολουθήθηκε ώστε «στα τέλη τούτης της χρονιάς, να έχουμε νέο, αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό, με αποκεντρωμένο, δημόσιο χαρακτήρα, που φέρνει την Αττική στον 21ο αιώνα σε ό,τι αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων». Έναν σχεδιασμό, πρόσθεσε που θέτει τις βάσεις για την χωροταξική δημοκρατία που έλειπε στην κατανομή του βάρους της διαχείρισης των απορριμμάτων και που οδηγεί στο κλείσιμο του αίσχους της Φυλής, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον, προστατεύοντας την δημόσια υγεία και το περιβάλλον».
Κάνοντας αναδρομή σε όσα έπρεπε να προηγηθούν μίλησε για τις δύο σημαντικές αποφάσεις της περιφέρειας Αττικής: Την ακύρωση των σχεδιαζόμενων τεσσάρων φαραωνικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με ΣΔΙΤ και την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδίου σε συνέργεια με τους δήμους. Χαρακτήρισε τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, «αναπόσπαστο κομμάτι του νέου σχεδιασμού»
Με αφορμή τις αιτιάσεις κατά του ΠΕΣΔΑ από τους διαμαρτυρόμενους φορείς, όπως εκφράστηκαν και στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ, η Ρένα Δούρου αφού τις χαρακτήρισε «ανυπόστατες» απάντησε μια προς μια.
Ειδικότερα, στην κατηγορία ότι το νέο σχέδιο παραδίδει στα ιδιωτικά συμφέροντα την διαχείριση των απορριμμάτων», παρατήρησε πως πρόκειται για «ενδιαφέρουσα άποψη, αν σκεφθεί ότι η διοίκηση της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ ακύρωσε τον Δεκέμβριο του 2014 τους σχεδιασμούς των φαραωνικών εργοστασίων», ενώ συνέχισε, «είναι επίσης ενδιαφέρουσα άποψη αν σκεφθεί κανείς ότι το παρόν ΠΕΣΔΑ στηρίζεται, όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος, στην συνεργασία των δήμων, ειδικά για τις soft δράσεις της ΔσΠ, της ανακύκλωσης, κ.α.»
Στην κατηγορία ότι δεν υπάρχει δέσμευση εντός του ΠΕΣΔΑ για το άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής», επισήμανε τον σαφή προσδιορισμό στην σελίδα 53: «Οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής με την άμεση εκπόνηση σχεδίου. Αποκατάσταση και ενεργοποίησή του με την έναρξη λειτουργίας των νέων χώρων».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις για την βελτίωση των συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης των κατοίκων στην Φυλή. Τόνισε ότι γίνονται πράγματα «για τα οποία κάποιοι στην αρχή της θητείας μας, μας περιγελούσαν όπως «η Αττική θα γίνει Νάπολη» και «τα σκουπίδια θα κάνουν παρέλαση στους δρόμους». Δήλωσε ότι «η Αττική ούτε Νάπολη έγινε, ούτε παρέλαση έκαναν τα σκουπίδια και για πρώτη φορά η περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι της αποκτούν διαχείριση απορριμμάτων που σέβεται τους πολίτες και το περιβάλλον».
Σε ότι αφορά την πορεία έως σήμερα είπε ότι δεν ήταν εύκολη, αλλά ήταν «απαραίτητη προκειμένου να διασφαλίσουμε, αφενός την εναρμόνιση με τις αρχές του εθνικού σχεδιασμού, δηλαδή την μείωση, την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, και αφετέρου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθεί η τόσο κρίσιμη για την υλοποίηση του σχεδιασμού, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».
Χαρακτήρισε όλες τις κατηγορίες κατά του νέου ΠΕΣΔΑ, «ανυπόστατες, που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, και το κυριότερο: συνεπάγονται όλες καθυστέρηση χρονική, οπισθοδρόμηση και εντέλει απώλεια και των κοινοτικών πόρων». Στο ερώτημα τι επιδιώκουν: η απάντηση είναι μία «Την παραμονή στην σημερινή κατάσταση. Την συνέχιση του αίσχους».
Η περιφέρεια Αττικής, συμπλήρωσε δεν χρειάζεται πλέον να δώσει πουθενά και σε κανέναν, διαπιστευτήρια της πολιτικής της βούλησης να προχωρήσει στην ρήξη με το παρελθόν και να αλλάξει τα πράγματα στην διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτε. Γιατί έχει μιλήσει με πράξεις. «Αυτά τα κρίσιμα, τα μεγάλα και τα δύσκολα, που έχουμε μπροστά μας, αντιμετωπίζονται μόνο από ένα μέτωπο αποφασισμένων παραγόντων -δημάρχων, οργανώσεων, πολιτών- που δρουν συντονισμένα, με επίγνωση της συνθετότητας του προβλήματος», δήλωσε εμφατικά.

 https://left.gr/news/pros-psifisi-i-stratigiki-meleti-perivallontikon-epiptoseon-toy-neoy-shedioy-diaheirisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου