Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΠΡΩΣΥΝΑΤ Με «τραύματα» στη συνοχή και στην αξιοπιστία η υπερψήφιση της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ Αττικής

Με σοβαρά «τραύματα», τόσο στη συνοχή της πλειοψηφούσας παράταξης, όσο και στην αξιοπιστία της, η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής κατάφερε να αποσπάσει τη θετική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Χρησιμοποιήθηκαν τα κλασικά «εργαλεία» που ανασύρονται σε τέτοιες περιπτώσεις: η ωραιοποίηση της ατολμίας, η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, η δυνατότητα εκ των υστέρων διορθωτικών κινήσεων, ο κίνδυνος της απώλειας της χρηματοδότησης, ο παραταξιακός πατριωτισμός κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, η καθολική αναγνώριση των κενών και των παραλείψεων του νέου ΠΕΣΔΑ, ακόμη και από μεγάλο μέρος όσων υπερψήφισαν, δίνει στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου τα χαρακτηριστικά της ψήφου ανοχής. Δίνει, επίσης, μια προσωρινή «ανάσα» στην περιφερειακή αρχή, μέχρι την επόμενη δοκιμασία, αυτή της προσεχούς συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, στην οποία θα συζητηθεί ο ίδιος ο ΠΕΣΔΑ. Και εκεί δεν θα υπάρχουν οι αστείες δικαιολογίες, που τις χρησιμοποίησε και η κ. Δούρου, του τύπου «άλλο πράγμα η ΣΜΠΕ και άλλο ο ΠΕΣΔΑ», λες και η ΣΜΠΕ δεν αφορά την ουσία του ΠΕΣΔΑ.
Το πόσο υποκριτική ήταν αυτή η προσέγγιση φάνηκε από το γεγονός ότι, παρά τον παραπάνω ισχυρισμό, η ομιλία της κ. Δούρου αναλώθηκε στο να ανασκευάσει την έντονη κριτική που ασκήθηκε στον ΠΕΣΔΑ, με τη γνωστή γενικολογία, με άφθονες αυτοαναφορικές «πινελιές» και με μια αγωνιώδη προσπάθεια να πείσει ότι δεν ανέλαβε δεσμεύσεις που δεν τηρεί. Η συνέπεια ή η ασυνέπεια της κ. Δούρου και της παράταξής της, όμως, ελάχιστα αφορά την κοινωνία. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να αποκτήσει η περιφέρεια Αττικής ένα βιώσιμο σύστημα διαχείρισης, με αποκεντρωμένη δομή, που θα λειτουργεί σε όφελος της κοινωνίας και να αποφευχθεί η διαφαινόμενη κρίση που εγκυμονεί η εξάντληση της εγκατάστασης της Φυλής και η αδιαφορία για τη δημιουργία των αναγκαίων νέων υποδομών. Στο πεδίο αυτό, για μια ακόμη φορά, η κ. Δούρου και η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής έδωσαν εξετάσεις και βαθμολογήθηκαν «κάτω από τη βάση». Στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι δεν εξαπάτησαν τους πολίτες, ειδικά αυτούς της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας», επιβεβαίωσαν ότι δεν αναλαμβάνουν καμία ουσιαστική δέσμευση, για κανένα από τα φλέγοντα ζητήματα, όπως: την υλοποίηση ουσιαστικών δημοτικών υποδομών και τη χρηματοδότησή τους, τη χωροθέτηση και κατασκευή νέων υποδομών (μονάδων επεξεργασίας και ΧΥΤΥ), το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής κλπ.. Για την ιστορία, οι κάτοικοι της Φυλής και της γύρω περιοχής έζησαν χτες άλλη μια εφιαλτική νύχτα από μια νέα έξαρση της «μπόχας» της χωματερής.
Η μαζική παρουσία πολιτών και συλλογικοτήτων (από τα Δυτικά, από το Γραμματικό και από άλλες περιοχές) και εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση έδωσε ένα άλλο «χρώμα» στη συζήτηση. Έφερε στην επιφάνεια τις αγωνίες της κοινωνίας της Αττικής και την έντονη δυσπιστία της στις εξαγγελίες της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ. Προκάλεσε, όμως, και έντονο εκνευρισμό στην περιφερειακή αρχή και στην κ. Δούρου, με την τελευταία να μην αποφεύγει τα ατοπήματα. Ειδικά όταν καταλόγισε στις συλλογικότητες ότι δίνουν υποσχέσεις (!!!), όταν επιτέθηκε στην ΠΡΩΣΥΝΑΤ χαρακτηρίζοντάς την προσωποπαγή συλλογικότητα και όταν υπαινίχθηκε προσφυγή στη δικαιοσύνη για θέσεις και εκτιμήσεις, που, κατά τη γνώμη της, είναι ψευδείς και συκοφαντικές. Δίνοντας άλλο ένα δείγμα στρεψοδικίας, χαρακτηριστικό όσων δυσκολεύονται να απαντήσουν πολιτικά, ουσιαστικά και τεκμηριωμένα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η καταγγελία της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, που προκάλεσε την επίθεση της κ. Δούρου, παρέμεινε και πάλι αναπάντητη. Αναφερόμαστε στην «αφωνία» της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ στην υπόθεση της κατασκευής νέας μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων (δυναμικότητας 100.000 τόνων/χρόνο), από την εταιρεία WATT ΑΕ, μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής. Όμως, κοντός ψαλμός αλληλούια. Πολύ σύντομα, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας της WATT ΑΕ θα έρθει στο περιφερειακό συμβούλιο για γνωμοδότηση και εκεί θα αναγκαστούν οι πάντες να «ανοίξουν τα χαρτιά» τους.
«Πληγωμένη», όμως, δε βγήκε μόνο η αξιοπιστία, αλλά και η συνοχή της πλειοψηφούσας παράταξης. Αφού, μετά τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γαβρίλη, άλλη μια αντιπεριφερειάρχης (η κ. Θανοπούλου) διαχώρισε τη θέση της και καταψήφισε, όπως και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πρωτονοτάριος, με τον τελευταίο να δηλώνει και την αποχώρησή του από την παράταξη της «Δύναμης ζωής». Επιστολή με άγνωστο για την ώρα περιεχόμενο κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας κ. Τζόκας. Το παραπάνω βήμα δεν «τόλμησαν» να κάνουν ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αθανασιάδης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Δημάκος, Θέμης Γρηγοριάδης, Αγγέλικα Σαπουνά και Κατερίνα Κρητικού, που επέλεξαν να δώσουν ψήφο «κριτικής στήριξης», καταθέτοντας κείμενο με τους όρους που υπαγορεύουν αυτή τους τη στάση. Στους κατοίκους της Αττικής της Δυτικής Αττικής, κάκιστη εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση των αντιπεριφερειαρχών Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας, των κ. Βασιλείου και κ. Τζόκα. Με τον πρώτο να αποδεικνύεται βασιλικότερος του βασιλέως και με το δεύτερο να μην έχει τοποθετηθεί ούτε μια φορά δημόσια για το δυσοίωνο μέλλον που επιφυλάσσει ο νέος σχεδιασμός στην περιοχή της χωρικής αρμοδιότητάς του.
Ελπίζουμε ότι έχει γίνει αντιληπτό στην περιφερειακή αρχή ότι η υπόθεση της διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής δεν κλείνει με την αρχειοθέτηση της χθεσινής απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου. Μάλλον, τώρα ανοίγει με πιο μαζικό τρόπο, κάτι που θα φανεί και στην επόμενη συνεδρίαση, στην οποία θα έρθει για συζήτηση ο ίδιος ο ΠΕΣΔΑ. Στο μεταξύ, οι συλλογικότητες της Αττικής συνεχίζουν τις δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών, με το επόμενο ραντεβού να είναι στη Ζωφριά, την ερχόμενη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου.
Ακολουθεί η παρέμβαση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ στο περιφερειακό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου