Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Σύντομα δεν θα υπάρχει χώρος εναπόθεσης των απορριμμάτων



ΣΧΟΛΙΟ : αυτή την σκληρή αλήθεια που είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν την συζήτησε το περιφερειακό συμβούλιο. Το δάχτυλο δεν μπήκε για άλλη μια φορά στην πληγή.
Η Αττική βρίσκεται μισό βήμα πριν από μια πρωτοφανή κρίση σκουπιδιών που όμοια της δεν θα έχει ζήσει καμιά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η κρίση της Νάπολη μπορεί να μοιάζει με ένα ασήμαντο  επεισόδιο μπροστά στην κρίση της Αττικής αν δεν παρθούν άμεσα αποφάσεις για δημιουργία νέων χώρων υγειονομικής ταφής.
Η Φυλή δεν θα αντέξει πάνω από δυο χρόνια ακόμα. Να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους λοιπόν.
Ή θα κατασκευαστούν νέοι ΧΥΤ αμέσως,  ή θα επεκταθεί η Φυλή. Άλλη λύση δεν υπάρχει.
Όποιος λέει κάτι άλλο ή ανόητος είναι ή ψεύτης .
Το λάθος είναι πως  δεν έχει αρχίσει ήδη η κατασκευή των νέων ΧΥΤ  για να προλάβουμε την κρίση που έρχεται.
 Ο 3164/2003 έδινε  την δυνατότητα στον ΕΔΣΝΑ να ξεκινήσει την κατασκευή νέων ΧΥΤ πολύ πριν αναλάβει η Ρένα Δούρου την Περιφέρεια Αττικής αλλά τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα και το κατεστημένο των δημάρχων Ανατολικά και Δυτικά της Αττικής ποτέ δεν ήθελαν λύση εκτός Φυλής.
Έτσι έφτασε η καυτή πατάτα στα χέρια της Ρένας Δούρου.
Όμως αμέσως μετά την ψήφιση του ΠΕΣΔΑ τα ψέματα θα τελειώσουν . Ο ΕΔΣΝΑ τότε θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει σε λύση επέκτασης της Φυλής , ή αν θα κάνει άμεσα τους νέους ΧΥΤΑ.
Τότε αυτοί που τώρα δηλώνουν  ότι στηρίζουν με χέρια και με πόδια το ΠΕΣΔΑ,  θα είναι οι πρώτοι που θα εναντιωθούν στο σχέδιο και στην Ρένα  Δούρου.
Αυτοί τώρα στηρίζουν ένα σχέδιο που νομίζουν ότι δεν τους αφορά .
Ο καιρός γαρ εγγύς που λέει και η Καινή Διαθήκη.. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς. 



Τον κίνδυνο να μην υπάρχει χώρος εναπόθεσης των 5.500 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων ημερησίως που διαχειρίζεται ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α, πρόταξε η ΠΟΕ – ΟΤΑ, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, την περασμένη εμδομάδα, του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΠΕ.Σ.ΔΑ) Αττικής. Η ΠΟΕ- ΟΤΑ άφησε αιχμές και για τον σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής και ειδικότερα της κ. Δούρου.

Συγκεκριμένα στην τοποθέτησης του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Ν. Τράκας, ανέφερε:
“Κυρίες και κύριοι, ένα χρόνο πριν η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με επίσημη παρέμβασή της στην Δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση του ΠΕ.Σ.Δ.Α. είχε καταθέσει τις απόψεις για το θέμα που συζητάμε σήμερα.
Θα πρέπει να επισημάνω πως το σύνολο των παρατηρήσεων που είχαμε κάνει τον Σεπτέμβριο του 2015 ισχύουν και σήμερα.
Για να είμαστε ξεκάθαροι απέναντί σας, λέμε πως αισθανόμαστε ότι, οι παρατηρήσεις μας όπως και το σύνολο των παρατηρήσεων που έγιναν κατά την διαβούλευση πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων.
Θα σας επαναλάβω λοιπόν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2015.
Λέγαμε τότε στο κείμενο της ομάδας εργασίας που συστάθηκε με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.:
Η εκτίμηση της Ομάδας Εργασίας είναι πως οι διαδικασίες για την εξεύρεση νέων χώρων τελικής διάθεσης στην Αττική έχουν καθυστερήσει απαράδεκτα με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος να οδηγηθούμε σε σοβαρότατη κρίση με την ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής που υπολογίζεται στα τέλη του 2018.
Η Ομάδα εκτιμά πως στο χρονικό διάστημα μέχρι το 2019 είναι σχεδόν αδύνατον να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων και των διαγωνιστικών διαδικασιών και να ετοιμαστούν οι εγκαταστάσεις των νέων Χ.Υ.Τ.Υ.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχοντας και την αρνητική εμπειρία από τους Δήμους της Πελοποννήσου, επισημαίνει για άλλη μια φορά τον σοβαρότατο κίνδυνο της κρίσης, καλώντας την περιφερειακή αρχή και τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.
Στο νέο ΠΕ.Σ.Δ.Α. Αττικής πρέπει να υπάρχει σαφής δέσμευση για το κλείσιμο του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής με τον κορεσμό των κυττάρων και της Β΄ Φάσης.
Στο νέο ΠΕ.Σ.Δ.Α Αττικής πρέπει να υπάρχει δέσμευση για την απομάκρυνση του Αποτεφρωτήρα παθογόνων από την Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής και την κατασκευή νέας μονάδας σε επιλεγμένο ασφαλή χώρο μακριά από τον αστικό ιστό. Στο σχέδιο απόφασης της αναθεώρησης δεν υπάρχει καμία νύξη για αυτό το ζήτημα παρά το ότι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. για την απομάκρυνση της μονάδας.
Η Ομάδα Εργασίας θεωρεί απαραίτητο για τα πράσινα σημεία να συνταχθεί άμεσα αναλυτικός οδηγός (συνοδευτικός του ΠΕ.Σ.Δ.Α.) που θα περιγράφει εναλλακτικά μοντέλα πράσινων σημείων διαφόρων μεγεθών και δυναμικότητας.
Το δίκτυο των πράσινων σημείων πρέπει να είναι όσο πιο πυκνό μπορεί για να είναι τα πράσινα σημεία ευκολότερα προσβάσιμα στους πολίτες. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την δικτύωση των πράσινων σημείων προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα εμπορικής αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων, ζητήματα γειτνίασης, μεταφορών κ.λπ.
Το δίκτυο των Σ.Μ.Α. του υφιστάμενου ΠΕ.Σ.Δ.Α. πρέπει να επανεξετασθεί και να ανασχεδιαστεί για να είναι σε λειτουργική συνάφεια με εγκαταστάσεις διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών ή και μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων. Πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της αλλαγής της χρήσης ορισμένων Σ.Μ.Α. και η μετατροπή τους σε Μ.Ε.Α.
Στο νέο ΠΕ.Σ.Δ.Α. πρέπει να γίνει σαφής αναφορά για το πόσες Μ.Ε.Α. θα χρειαστούμε συνολικά, τι δυναμικότητα θα έχουν αυτές, καθώς και προτάσεις χωροθετήσεων για τις νέες Μ.Ε.Α. Το σχέδιο απόφασης της αναθεώρησης δεν προσδιορίζει ούτε τους χώρους, ούτε τις πληθυσμιακές ενότητες που πρόκειται να εξυπηρετούν.
Το Ε.Μ.Α.Κ. Φυλής πρέπει να επανασχεδιαστεί για να έχει ένα σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία των προδιαλεγμένων Β.Α.Α.
Στο προτεινόμενο σχέδιο δεν προσδιορίζεται ο αριθμός, η περιοχή κάλυψης, η δυναμικότητα και η χωροθέτηση των νέων Χ.Υ.ΤΥ. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για το πόσους Χ.Υ.Τ.Υ. θα χρειαστούμε, τι δυναμικότητας θα είναι ο κάθε ένας από αυτούς και σε ποιες γεωγραφικές-πολεοδομικές ενότητες θα πρέπει να χωροθετηθούν. Στο. ΠΕ.Σ.Δ.Α. τα μεγάλα έργα, όπως οι Χ.Υ.Τ.Υ. και οι Μ.Ε.Α. θα πρέπει να είναι ονοματισμένα και με σχετικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τη δυναμικότητά τους.
Τα υφιστάμενα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, παρά την πρόβλεψη του Ε.Σ.Δ.Α. για ριζική αναθεώρησή τους, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σαν οι βασικοί φορείς της ανακύκλωσης. Η πάγια θέση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. είναι να καταργηθούν τα υφιστάμενα συστήματα ανακύκλωσης και να αναπτυχθούν Δημοτικά συστήματα με αυστηρά Δημόσιο χαρακτήρα.
Η Ομάδα Εργασίας θεωρεί πως είναι απαραίτητο να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν ζητήματα αδειοδότησης, εμπορικής διάθεσης, άρσης περιορισμού χιλιομετρικών ορίων, τροποποίησης Γ.Π.Σ. για εγκαταστάσεις κ.λπ. ύστερα από ευρεία διαβούλευση με την Κ.Ε.Δ.Ε., την Π.Ε.Δ.Α. και την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Η Ομάδα Εργασίας επισημαίνει πως ο μη έγκαιρος προγραμματισμός των έργων επεξεργασίας και διάθεσης, σε συνδυασμό με τις πολιτικές των μνημονίων που περιορίζουν τις Δημόσιες επενδύσεις, ευνοούν την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και υπονομεύουν τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα.
Αυτά λέγαμε τότε κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι αλλά δεν μας άκουσε κανείς.
Δυστυχώς δύο (2) χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. η κα Ρένα Δούρου και ένα χρόνο μετά από την παρέμβαση μας στην Δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση του ΠΕ.Σ.Δ.Α., οι εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων οδηγούν σε τραγικά αδιέξοδα.
Βρισκόμαστε στο τέλος του 2016 και η εξάντληση του χώρου της Α΄ Φάσης είναι πλέον θέμα τεσσάρων με πέντε μηνών. Ενώ λοιπόν εξαντλείται ο χώρος, οι διαδικασίες για την χρησιμοποίηση της Β΄ Φάσης βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, με ορατό τον κίνδυνο να μην έχουμε χώρο εναπόθεσης των 5.500 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων ημερησίως που διαχειρίζεται ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α.
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) που τίθεται προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναφέρεται γενικά και αόριστα στις πέντε Μ.Ε.Α πλέον του Ε.Μ.Α.Κ. Προτάσεις για την χωροθέτηση των πέντε μονάδων δεν υπάρχουν. Αναρωτιόμαστε για ποιους χώρους μελετήθηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις!!!
Για την Μ.Ε.Α. του Σχιστού που σχεδιάζει η Διοίκηση της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων; Είναι γνωστό ότι το Σχιστό θεωρείται ως η πλέον ρυπογόνος περιοχή, αφού εκεί υπάρχει η αποκαταστημένη χωματερή, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων καθώς και ο αποκατεστημένος χώρος εναπόθεσης φωσφογύψου.
Στο περίφημο Ε.Μ.Α.Κ. Φυλής το οποίο λέγαμε πως είναι ένα φαραωνικό έργο προστίθενται άλλοι 200.000 τόνοι τον χρόνο! 100.000 σύμμεικτα και 100.000 βιοαποβλήτα! Εκεί έχουμε και την περίπτωση της WATT A.E., μιας ιδιωτικής εταιρείας που έχει την εγκατάσταση της μέσα στην Ο.Ε.Δ.Α. της Φυλής και που ζητά να κάνει μονάδα επεξεργασίας 100.000 τόνων τον χρόνο. Βάζουμε δηλαδή τους ιδιώτες μέσα στο σπίτι μας κανονικότατα από την πόρτα. Δεν κρατάμε ούτε τα προσχήματα.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δεν μπορεί να αποδεχτεί τέτοιες μεθοδεύσεις και θα αντιδράσει δυναμικά αν αποφασίσετε να αδειοδοτήσετε την WATT Α.Ε.
Κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν αναφέρεται στην Σ.Μ.Π.Ε για κλείσιμο του Χ.Υ.Τ.Α. ΦΥΛΗΣ. Άλλωστε τι αναφορά να γίνει αφού μέχρι σήμερα το μόνο που υπάρχει είναι μία αμήχανη σιωπή για τους νέους χώρους Χ.Υ.Τ.Υ. Είναι πλέον μονόδρομος η εκμετάλλευση όλης της έκτασης που προβλέπεται στο Νόμο για την Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής και η άμεση εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασης της.
Με την πρόσφατη μελέτη για την κατασκευή μονάδων στο Γραμματικό διαπιστώνεται πολλαπλασιασμός του κόστους του προϋπολογισμού των μονάδων. Πολλαπλασιασμό που θα κληθούν να καλύψουν μέσω των ανταποδοτικών τελών οι κάτοικοι της φτωχοποιημένης Αττικής. Επιπλέον, μέσω αυτής της μελέτης εσείς που κοπτόσαστε για την ανακύκλωση, φέρνετε την τεχνολογία της Βιοξήρανσης (καύση) για την οποία διαρρηγνύατε τα ιμάτια σας, μειώνεται και το τονάζ των απορριμμάτων της μονάδας από 127.000 χιλ. στις 80.000 και έτσι η μείωση θα προστεθεί στα απορρίμματα που οδηγούνται στην ΦΥΛΗ.
Τελικά ποιος είναι ο στόχος; Η Δυτική Αττική να γίνει ο Βύθουλας της Αττικής συνεχίζοντας να δέχεται το σύνολο των απορριμμάτων, φιλοξενώντας παράλληλα την υπάρχουσα βιομηχανία καθώς και κάθε λογής ρυπογόνων μονάδων;
Κύριοι η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δεν μπορεί να συμφωνήσει με ένα σχέδιο που ευνοεί την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων .
Εμείς που είμαστε οι πρώτοι που σας στηρίξαμε όταν ακυρώσατε τις Σ.Δ.Ι.Τ. τώρα θα είμαστε οι πρώτοι που θα αντιδράσουμε δυναμικά για να αλλάξει αυτό το σχέδιο.
Εμείς θέλουμε ένα σχέδιο με προσδιορισμένους χώρους και πληθυσμιακές ενότητες που θα εξυπηρετούν οι εγκαταστάσεις ανά την Αττική, με Δημόσιο χαρακτήρα και με βάση την διαλογή στην πηγή.
Θέλουμε τον φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής Ε.Δ.Σ.Ν.Α. ενισχυμένο, για να επιτελέσει το έργο του και δεν πρόκειται να δείξουμε ανοχή σε καμία προσπάθεια απαξίωσης του προσωπικού και του έργου του.
Θέλουμε Δημοτικά συστήματα ανακύκλωσης με αναβάθμιση του ρόλου των Ο.Τ.Α. και βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Άλλωστε έχει αποδειχθεί σε περιόδους κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κανένας ιδιώτης δεν μπόρεσε να αντικαταστήσει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Η καθαριότητα είναι και θα παραμείνει Δημόσιο και Κοινωνικό αγαθό… και εμείς δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι΄ αυτό!!!”

 http://www.aftodioikisi.gr/ota/perifereies/poe-ota-sintoma-den-tha-iparxei-xoros-enapothesis-ton-aporrimmaton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου