Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Εν μέσω αντιπαράθεσης για την καύση εγκρίθηκε το σχέδιο για τα σκουπίδια στη Κεντρική Μακεδονία

Κατερίνα Μπακιρτζή- Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Πυρά από την αντιπολίτευση για την εμμονή διοίκησης και ΦΟΔΣΑ στην ενεργειακή αξιοποίηση αλλά και καταγγελίες για προώθηση της εμπλοκής ιδιωτικών συμφερόντων.
03 Νοεμβρίου 2016 18:05:17
Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο προβλέπει τρεις μεγάλες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων και δώδεκα Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, πράσινα σημεία στους Δήμους, διαλογή στη πηγή για τα ανακυκλώσιμα με 3 ή 4 ρεύματα, ξεχωριστό κάδο για τα οργανικά και οικιακούς κάδους κομποστοποίησης.


Οι Δήμοι σύμφωνα με τα τοπικά σχέδια που έχουν συντάξει θα διαχειρίζονται τουλάχιστον το 50% των αστικών αποβλήτων στις κατευθύνσεις της ορθής περιβαλλοντικά διαχείρισης που θα ξεκινά από κάθε σπίτι όπου θα πρέπει να διαχωρίζονται τα απορρίμματα και να τοποθετούνται στους αντίστοιχους κάδους σε 3 ή 4 ρεύματα για τα υλικά συσκευασίας και ειδικότερα σε πορτοκαλί κάδο για το γυαλί, κίτρινο για το χαρτί-χαρτόνι, μπλε για τα μέταλλα και κόκκινο για τα πλαστικά. Παράλληλα προβλέπεται μα υπάρχει ξεχωριστός κάδος για τα οργανικά, συμπεριλαμβάνοντας τα υπολείμματα τροφίμων και τα πράσινα απόβλητα, γνωστός και ως καφέ κάδος ενώ τα υπόλοιπα θα απορρίπτονται στον πράσινο κάδο για τα σύμμεικτα.

«Ο στόχος είναι το 2020 το 50% των απορριμμάτων να διαχειρίζεται με προετοιμασία για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση με προδιαλογή στην πηγή», είπε κατά την εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν δώδεκα μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) για κομποστοποίηση αλλά και δώδεκα ΧΥΤΥ είτε που ήδη κατασκευάζονται, είτε θα κατασκευαστούν.

Ξεκαθάρισε δε πως το υπόλειμμα από τη διαλογή και τα υπολείμματα από την επεξεργασία από τα ΚΔΑΥ και από τις μονάδες επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων θα οδηγούνται για περαιτέρω ανάκτηση σε δίκτυο μονάδων επεξεργασίας.

Το υπόλοιπο όμως 50% των σύμμεικτων και τα υπολείμματα θα διαχειρίζεται ο ΦΟΔΣΑ όπου σύμφωνα με το νέο ΠΕΣΔΑ θα πρέπει να κατασκευαστούν τρεις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) σύμφωνα με την πρόταση σε Σέρρες, Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη. Οι τρεις ΜΕΑ ορίζονται ως έργα πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να ολοκληρωθούν ως το 2019.  Αντίστοιχα ως το 2020 θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα συμπληρωματικά έργα –εάν βέβαια και εφόσον υπάρξει η χρηματοδότησή τους.

Ακόμα όμως και για την χρηματοδότηση των τριών ΜΕΑ εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έθεσαν – πέρα από ζητήματα μη συμβατότητας με το νέο ΕΣΔΑ- το ζήτημα του κινδύνου της μη  χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια καθώς σε σχετική επιστολή της ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής και ΓΔ Περιβάλλοντος της Ε.Ε. προς την Ελλάδα στις 30 Αυγούστου ξεκαθαρίζεται πως «χρηματοδότηση νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας υπολειμματικών αποβλήτων, όπως η αποτέφρωση ή η μηχανική  βιολογική επεξεργασία θα χορηγείται μόνο σε περιορισμένες και καλώς αιτιολογημένες περιπτώσεις, όταν δεν υπάρχει κίνδυνος πλεονάζουσας δυναμικότητας και τηρούνται πλήρως οι στόχοι της ιεράρχησης των αποβλήτων».

Βέβαια ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας αλλά και ο εισηγητής Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γιουτίκας σε μία προσπάθεια να προλάβουν αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών –ήδη Δήμαρχοι αρκετών περιοχών προανήγγειλαν κοινωνικές αντιδράσεις- ξεκαθάρισαν πως η χωροθέτηση των ΜΕΑ θα έρθει προς έγκριση σε δεύτερη φάση κατά την συζήτηση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και προανήγγειλαν ευρεία διαβούλευση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχ. Γεράνης ο οποίος επισήμανε πως η σημερινή συζήτηση δεν αφορά ούτε την χωροθέτηση, ούτε την επιλογή των τεχνολογιών για την επεξεργασία των αποβλήτων.

Όσον αφορά την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί από τις ΜΕΑ η διοίκηση της ΠΚΜ σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ φρόντισε να ενσωματώσει στο κείμενο της απόφασης αναφορά σε «δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης» με τον Απ. Τζιτζικώστα να επιχειρηματολογεί πως το σχέδιο είναι «απόλυτα εναρμονισμένο με τον ΕΣΔΑ» και τον Κ. Γιουτίκα πως ο ΕΣΔΑ αναφέρει πως «δεν ενδείκνυται η ενεργειακή αξιοποίηση, άρα αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται». Η εν λόγω προσθήκη στο κείμενο αποκαλύφθηκε λίγο πριν την ψηφοφορία μετά από ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της ΡΙΖΑΡΕΝ Γ. Θεοδωρόπουλου καθώς δεν βρισκόταν στο αρχικό κείμενο που είχαν λάβει τα μέλη του συμβουλίου στις 21 Οκτωβρίου, αλλά κατατέθηκε με έγγραφο του Μ. Γεράνη τρείς μέρες αργότερα στις 24 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να μην είναι εξαρχής σαφές αν τελικά συμπεριλήφθη.

Πυρά από την αντιπολίτευση για την ενεργειακή αξιοποίηση

Το νέο ΠΕΣΔΑ καταψήφισαν οι παρατάξεις ΡΙΖΑΡΕΝ, Λαϊκή Συσπείρωση, ΑΝΤΑΡΣΙΑ,  Οικολογία-Αλληλεγγύη και Ελληνική Αυγή ενώ απείχαν η Περιφέρεια Πρωταθλήτρια και οι «Συμμετέχω». Εκτός της διοικούσας παράταξης το σχέδιο υπερψήφισαν μόνο οι «Πολίτες Μπροστά».

Για μεγαλόπνοο σχέδιο έκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», Στάθης Σαρηγιαννίδης υπογραμμίζοντας όμως πως «φοβάμαι πως στο τέλος θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε ιδιώτες για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα» και ζητώντας να υπάρξει δέσμευση το όφελος της ανακύκλωσης να επιστρέφει στους πολίτες.

Τις προθέσεις του ΦΟΔΣΑ να προχωρήσει σε ενεργειακή αξιοποίηση κατήγγειλε η επικεφαλής της ΡΙΖΑΡΕΝ Δέσποινα Χαραλαμπίδου ενώ υπογράμμισε πως ο ΠΕΣΔΑ «οδηγεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων». «Η χαρά του εργολάβου να κατασκευάζει μονάδες επεξεργασίας μέσω ΣΔΙΤ και να εξασφαλίζει για δεκαετίες σίγουρα κέρδη μεταφέροντας το λογαριασμό στους δημότες», τόνισε.
Για περεταίρω «εμπορευματοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων», έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασίλης Ρέβας. Πρόσθεσε δε πως «το κόστος υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ θα φορτωθεί ως συνήθως στις πλάτες του λαού».

«Η καύση δεν είναι αποδεκτή λύση και υπάρχει κίνδυνος να μην εγκριθεί χρηματοδότηση των έργων από την ΕΕ», ξεκαθάρισε ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Μούρνος από τους «Συμμετέχω». Σημείωσε δε πως  «τα σκουπίδια φέρνουν μεγάλα κέρδη και αυτό το γνωρίζουν μεγάλες εταιρίες» ενώ ζήτησε ο ΠΕΣΔΑ να προωθεί την πρόληψη, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

«Ελλοχεύει ο κίνδυνος της καύσης, της ενεργειακής αξιοποίησης, της θερμικής επεξεργασίας», υπογράμμισε η Νιόβη Παυλίδου, επικεφαλής της παράταξης Πολίτες Μπροστά. «Δεν είμαστε υπέρ», τόνισε ενώ ζήτησε να υπάρξει προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών στα σημεία της χωροθέτησης για να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Την συμφωνία του με την Δ. Χαραλαμπίδου στις επισημάνσεις για το περιβαλλοντικό κομμάτι εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης Οικολογία Αλληλεγγύη, Δαμιανός Ανδρέου και ξεκαθάρισε πως διαφωνεί σε «εμμονές και ιδεοληψίες» σχετικά με την συμμετοχή ιδιωτών. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που έχουμε μπροστά μας», πρόσθεσε.

Για «παράδοση των σκουπιδιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο», έκανε λόγο ο Θανάσης Αγαπητός από την ΑΝΤΑΡΣΙΑ. «Στον ΠΕΣΔΑ κάνουν δειλά- δειλά την εμφάνισή τους κι άλλοι τρόποι διαχείρισης των απορριμμάτων που έχουν αποδειχτεί περιβαλλοντικά καταστροφικοί», τόνισε αναφερόμενος στην ενεργειακή αξιοποίηση.

 http://www.stokokkino.gr/article/1000000000047386/Me-pura-kata-tis-energeiakis-aksiopoiisis-egkrithike-to-sxedio-gia-ta-skoupidia-stin-Kentriki-Makedonia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου