Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Έρχεται η ώρα των –πολύ δύσκολων- αποφάσεων για τα απορρίμματα της Αττικής. Του Θωμά Μπιζά.



Το περιφερειακό συμβούλιο της Αττικής (με ευρεία πλειοψηφία ) ενέκρινε  την  Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής και έτσι η διαδικασία αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου φτάνει στο τέλος της.
Οι εγκρίσεις από  τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και οι υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών είναι περίπου τυπική διαδικασία. Στις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου θα γίνει και η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ΠΕΣΔΑ  και η τελική απόφαση θα σταλεί  στα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος προκειμένου να εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ.
Όλα καλά λοιπόν; Το ψηφίσαμε το σχέδιο και πάμε τώρα να το υλοποιήσουμε;
Όσοι νομίζουν κάτι τέτοιο δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Τώρα θα αρχίσουν τα δύσκολα.
Ας απαριθμήσουμε ορισμένα από τα δύσκολα για να γίνει κατανοητό αυτό που λέμε.
Ξεκινάμε με την WATT. Μέχρι το τέλος του χρόνου και ο ΕΔΣΝΑ και το περιφερειακό συμβούλιο  θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν για την ΜΠΕ της WATT .
Η WATT ζητά να κάνει μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων υπολειμμάτων στην Φυλή και ο ΕΔΣΝΑ και το ΠΕ.ΣΥ πρέπει να πουν  ναι η όχι.
Εδώ  πλέον δεν  υπάρχουν  ούτε «δημιουργική ασάφεια» ούτε «κριτική υποστήριξη»,  ούτε οι κουτοπονηριές του δήμαρχου της Φυλής.  Όποιος θέλει να γίνει και νέα μονάδα επεξεργασίας στην Φυλή (μεγαλύτερη και από την μονάδα του Γραμματικού) , θα σηκώσει το χέρι του και θα πει ΝΑΙ. Όποιος δεν θέλει νέες μονάδες και θέλει να κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής θα πει ΟΧΙ.
Πάμε στο ζήτημα των νέων ΧΥΤ.
 Αμέσως μετά τις γιορτές ο ΕΔΣΝΑ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει τους νέους ΧΥΤ στην Ανατολική και την Δυτική Αττική,  ή αν θα πάει σε λύση επέκτασης της Φυλής.
Ο ΕΔΣΝΑ λέει πως  για τις βραχυπρόθεσμες όσο και για μέσο-μακροπρόθεσμες ανάγκες « η πρόταση για χρήση εξοφλημένων λατομείων  μεταλλευτικών χώρων που εξετάζεται,  για τελική διάθεση εμπεριέχει ήδη 3 λατομικούς χώρους Δ. Αττικής , Α. Αττικής που έχουν ήδη χωροθετηθεί με τον ν.3164/2003 τόσο για βραχυπρόθεσμες όσο και για μέσο-μακροπρόθεσμες ανάγκες».
Κουκιά μετρημένα λοιπόν . Το αργότερο ως τον Φεβρουάριο ο ΕΔΣΝΑ θα πρέπει να αποφασίζει αν θα κάνει νέους ΧΥΤ σε αυτούς του χώρους , ή θα πάει σε λύση επέκτασης στην Φυλή.
Ας μιλήσουμε καθαρά.
Οι κινήσεις τακτικής και η επικοινωνιακή  διαχείριση  τελειώνουν .  Η αναθεώρηση  του ΠΕΣΔΑ ήταν μια μοναδική  ευκαιρία προκειμένου  να παρθούν σημαντικές  αποφάσεις για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική με υπεύθυνο και συλλογικό τρόπο. H ευκαιρία αυτή χάθηκε.
Τώρα οι σημαντικές αποφάσεις για τα σκουπίδια  θα είναι «εκτός διαδικασίας ΠΕΣΔΑ». Θα είναι πολύ δύσκολες «πολιτικές αποφάσεις»  που θα χρεωθούν κατά κύριο λόγο στην Ρένα Δούρου.
Προσωπικά πιστεύω πως η Ρένα Δούρου μπορεί ακόμα και τώρα να σώσει την παρτίδα με μια απλή κίνηση.
Να πει εγώ την Φυλή σε δυο χρόνια θα την κλείσω οριστικά και να κόψουμε όλοι τον λαιμό μας να κάνουμε 3 νέους ΧΥΤΑ μέχρι το 2019. Με τέτοιες αποφάσεις αφήνεις θετικό αποτύπωμα και γράφεις ιστορία.
Εμείς που συμμετέχουμε στο ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ θα πιέζουμε πάντα να αλλάξει η ρότα . Να κλείσει η Φυλή και να μην επεκταθεί για να ανοίξουν οι νέοι δρόμοι στην διαχείριση των απορριμμάτων . Ας μας ακούσουν έστω και τώρα .
Θωμάς του Εμμανουήλ  Μπιζάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου