Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

Γιάννης Βασιλείου : ο χρόνος κλεισίματος της Φυλής εξαρτάται από την πρόοδο του εναλλακτικού μοντέλου..

«Η Περιφέρεια Αττικής έχει και το σχέδιο και την πολιτική βούληση να προχωρήσει στον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, να κλείσει το αίσχος που λέγεται χωματερή της Φυλής και να αποκαταστήσει τον χώρο» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, σε εκδήλωση του Δήμου Φυλής, με θέμα την ανάπλαση της χωματερής.

Ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε το προωθούμενο από την ΠΑΤΤ εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, ως «τη μόνη ρεαλιστική, πρακτικά εφαρμόσιμη και ορθολογικά συγκροτημένη πρόταση, που δίνει απαντήσεις στην υποβάθμιση της περιοχής και τους παρεπόμενους κινδύνους (δημόσια υγεία, περιβάλλον, παραβατικότητα)». Με την παροιμία «το κάρο δεν μπαίνει μπροστά από το άλογο» και την διευκρίνιση ότι οι αναπλάσεις χώρων ΧΥΤΑ έπονται ή τουλάχιστον συμβαδίζουν με την πρόοδο του εναλλακτικού τρόπου διαχείρισης, ο κ Βασιλείου κάλεσε τον δήμαρχο Γιώργο Παππού να καταθέσει το δικό του Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ).
Αυτό, υπογράμμισε, «είναι απαραίτητο να συμβεί, γιατί στα πλαίσια του νέου ΠΕΣΔΑ και της προόδου του σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής, θα εξαρτηθούν δυο κρίσιμα, ζητήματα: Ο χρόνος κλεισίματος της χωματερής και η αποκατάσταση του χώρου».
Ο αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Περιφέρεια Αττικής, για την Δυτική Αττική και για τον Δήμο Φυλής, υπενθυμίζοντας ότι «ο εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων και οι πολιτικές αποκατάστασης του χώρου ταφής τους, αποτελούν κορυφαίες προεκλογικές δεσμεύσεις» της Περιφερειακής Αρχής.
Σε ό,τι αφορά την Δυτική Αττική και τον Δήμο Φυλής, συμπλήρωσε, επί δεκαετίες η ύπαρξη χωματερής συνδέεται με σειρά θεμάτων όπως: Η απειλή ασθενειών στους κατοίκους και στους εργαζόμενους, με γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής και με ασύμμετρες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δέχεται στο έδαφος, στην ατμόσφαιρα και στους υδάτινους πόρους της, ολόκληρη η Δυτική Αττική.

ΣΧΟΛΙΟ: Ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής με την παρέμβασή του δείχνει να παίρνει κάποιες αποστάσεις από  τον δήμαρχο Φυλής και τις παράτες του για την αποκατάσταση τύπου  HIRIGIA λέγοντας πως «το κάρο δεν μπαίνει μπροστά από το άλογο».
Λέει δηλαδή πως οι «αναπλάσεις χώρων ΧΥΤΑ έπονται ή τουλάχιστον συμβαδίζουν με την πρόοδο του εναλλακτικού τρόπου διαχείρισης» χωρίς να λέει όμως και πως η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ είναι έργο και υποχρέωση του ΕΔΣΝΑ.
Ο αντιπεριφερειάρχης πάντως εξακολουθεί να υποστηρίζει την λαθεμένη άποψη πως «ο χρόνος κλεισίματος της χωματερής και η αποκατάσταση του χώρου» θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της εφαρμογής του εναλλακτικού  τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθεί η περιφέρεια.
Παραγνωρίζει ο αντιπεριφερειάρχης πως ο χώρος ταφής στην  ΟΕΔΑ Φυλής δεν έχει πάνω από δυο χρόνια ζωή ( σύμφωνα με επίσημη απάντηση του ΕΔΣΝΑ στα υπουργεία εσωτερικών και περιβάλλοντος)  και υποστηρίζει πως προϋπόθεση για να κλείσει ο ΧΥΤΑ , είναι η πρόοδος της εφαρμογής του μοντέλου, δηλαδή σε χρονικό διάστημα  που σίγουρα  ξεπερνά κατά πολύ τα 2 χρόνια της Β΄ Φάσης.
Αυτό που δεν μας λέει ο αγαπητός αντιπεριφερειάρχης είναι σε ποιο χώρο στην Φυλή θα πηγαίνουν τα σκουπίδια όταν γεμίσει και  η Β΄ Φάση.  Υπάρχει  και άλλος χώρος στην Φυλή  που μπορεί να δέχεται σκουπίδια μετά την Β΄ Φάση και δεν τον γνωρίζουμε εμείς;
Μήπως ο χώρος αυτός  είναι στην  περίφημη Γ΄ Φάση ;
Τρείς μέρες πριν από την συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο  , ο λόγος οφείλει να είναι απολύτως σαφής.  
Η διπλωματική  γλώσσα δεν βοηθά κανένα τώρα.
 Θωμάς Μπιζάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου