Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Κραυγή αγωνίας των κατοίκων Δυτικής Αττικής για τον ΧΥΤΑ Φυλής . άρθρο στην σημερινή ΑΥΓΗ της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη



Κραυγή αγωνίας για την διαχείριση απορριμμάτων με επίκεντρο τον ΧΥΤΑ Φυλής εκφέρουν κάτοικοι και συλλογικότητες της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας, που έχουν συγκροτήσει το “ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ” ζητώντας οριστική λύση για την περιοχή με επανασχεδιασμό των όσων προβλέπονται στο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων Αττικής, αλλά και στο προς κύρωση εθνικό σχέδιο για τα επικίνδυνα απόβλητα. Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί σήμερα, Τρίτη, στην Βουλή, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη και εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών.

Χρειαζόμαστε ανάσες ζωής και όχι πρόσθετα βάρη”, αναφέρουν στο κείμενό τους οι συλλογικότητες Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας διεκδικώντας το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, την απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα, καμία επέκταση των δραστηριοτήτων και της δυναμικότητας στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης της Φυλής και διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης των επιπτώσεων από την λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής.
Θυμίζοντας ότι “εδώ και 50 χρόνια Φυλή και Άνω Λιόσια αποτελούν το βασικό σκουπιδότοπο της Αττικής” και πως “στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου παράγονται και διακινούνται τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων”, οι συλλογικότητες υπογραμμίζουν ότι “η λειτουργία της Αττικής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνειδητή καταστροφής της περιοχής των δήμων Φυλής, Ασπροπύργου και Ελευσίνας”. Επισημαίνουν την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της περιοχής, που εκδηλώνεται και με καρκίνους και σοβαρές βλάβες και τονίζουν ότι “δεν υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή από το να συντηρείται η κατάσταση αυτή, στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στην αρχή του 21ου αιώνα”.
Οι συλλογικότητες εκφράζουν αγωνία γιατί όπως υποστηρίζουν “το νέο εθνικό σχέδιο για την διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, που οδεύει προς επικύρωση, επιφυλάσσει για τη Φυλή, τον Ασπρόπυργο και το Θριάσιο όχι μόνον εγκαταστάσεις διαχείρισης, αλλά και χώρους ταφής επικίνδυνων αποβλήτων”. Ταυτόχρονα, ζητούν επανασχεδιασμό του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής γιατί όπως υπογραμμίζουν “η ‘καρδιά’ του ΠΕΣΔΑ στην πράξη, εξακολουθεί να είναι η εγκατάσταση (ΟΕΔΑ) της Φυλής”. Εκφράζουν διαφωνία με την επέκταση της δυναμικότητας του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης στην Φυλή από 250.000 στους 450.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος και εκτιμούν ότι “ο ΧΥΤΑ Φυλής όχι μόνον δεν θα κλείσει, αλλά κινδυνεύει να επεκταθεί”.
ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου