Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΑΚΗ . ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΔΙΤ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗΈκκληση στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Σταθάκη, απευθύνουν οι βουλευτές Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ, να μη συνηγορήσει στην λειτουργία υπερμεγεθών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με πολύχρονες συμβάσεις παραχώρησης, την στιγμή που ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων στηρίζεται στην αποκέντρωση με έμφαση στους δήμους και στην διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα.
 Οι βουλευτές τονίζουν ότι οι πολύχρονες συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιώτες για την διαχείριση απορριμμάτων αφ' ενός επιβαρύνουν το περιβάλλον και αφ' ετέρου είναι δαπανηρές για τον δημότη, καθώς το κόστος ξεπερνά τα 100 ευρώ ανά τόνο σύμμεικτων απορριμμάτων, εφ' όσον στην μονάδα επεξεργασίας θα εισέρχονται τουλάχιστον 150.000 τόνοι σε ετήσια βάση.
Η έκκληση έρχεται ύστερα από την έγκριση, που έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο και ουσιαστικά ανάβει το πράσινο φως στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Τατούλη, να προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συμφερόντων Περιστέρη για την υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ. Το έργο με σύμβαση παραχώρησης 28 ετών στην κατασκευάστρια και διαχειρίστρια εταιρεία αφορά την εντός 24 μηνών δημιουργία τριών μονάδων ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων (εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης, επεξεργασίας και διάθεσης αστικών στερεών αποβλήτων). Η πρώτη μονάδα θα καλύπτει την περιφερειακή ενότητα Κορινθίας και Αργολίδας, η δεύτερη την περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας και η τρίτη την περιφερειακή ενότητα Λακωνίας. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία τριών χώρων υγειονομικής ταφής και η δημιουργία δυο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Σε αντίθεση με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, ο οποίος αναμένεται να κυρωθεί τις επόμενες μέρες, στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου δίνεται έμφαση μεταξύ άλλων και στην θερμική αξιοποίηση. Πρόκειται για τεχνολογία, που προωθείται στον ευρωπαϊκό Νότο και δεν θεωρείται ούτε ενδεδειγμένη, ούτε σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθότι δεν πληροί προϋποθέσεις της λεγόμενης “πράσινης” τεχνολογίας. Το έργο ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο έχει αφετηρία στον ΠΕΣΔΑ του 2010 και το κόστος υλοποίησής του ανέρχεται στα 163,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 68,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δεσμευτεί μέσω ΕΣΠΑ 2007-2014. Σύμφωνα με την πλειοψηφούσα άποψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επικυρώνεται η γνώμη της Περιφέρειας Πελοποννήσου περί συμφέρουσας τιμής. Ωστόσο, το μοντέλο εναλλακτικής διαχείρισης, που δίνει έμφαση στην διαλογή στην πηγή μειώνοντας το κόστος αποκομιδής, στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, το οποίο πρόκειται να φέρει ο νέος ΕΣΔΑ, θα είχε πολύ χαμηλότερο κόστος. Κατά συνέπεια δεν θα χρειάζονται υπερμεγέθεις μονάδες, που είναι διαμορφωμένες να λειτουργούν με εγγυημένες ποσότητες για να αποσβέσουν στο κόστος της επένδυσης υπέρ του ιδιώτη οι οποίες θα αγγίζουν ή θα ξεπερνούν τους 150.000 τόνων ετησίως, καθότι η στρατηγική της ΕΕ είναι η μείωση των αποβλήτων έως το 2020 στο 50%. Η στρατηγική για την μείωση του παραγόμενου όγκου απορριμμάτων διατυπώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών κατά την χθεσινή σύσκεψη με αιρετούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπως έχει διατυπωθεί και σε πλείστες συναντήσεις με αιρετούς σε πρότερο χρόνο.Έκκληση βουλευτών Πελοποννήσου προς Σταθάκη Αντιδρούν στην κατασκευή εργοστασίων για την διαχείριση απορριμμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου