Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Βερναρδάκης: Προχωράμε σε προσλήψεις και όχι απολύσεις στο Δημόσιο – Τι θα κάνω με αξιολόγηση, ηλεκτρονικά ΚΕΠ

Την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα «ένα συντεταγμένο πρόγραμμα προσλήψεων στο Δημόσιο», με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, επισήμανε ο υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στο CNN Greece.

O Xρ. Βερναρδάκης απέκλεισε παράλληλα κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα, τονίζοντας ότι δεν έχει τεθεί ανάλογο αίτημα από τους «θεσμούς» οι οποίοι αντιλαμβάνονται τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Δημόσιο σε πολλούς κρίσιμους τομείς. «Δεν υπάρχουν πιέσεις από τους θεσμούς για απολύσεις στο Δημόσιο. Νομίζω ότι και οι θεσμοί έχουν καταλάβει ότι το ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται στα όρια της λειτουργίας του. Και όταν λέμε το Δημόσιο, δεν εννοούμε μία γραφειοκρατία, εννοούμε όλες τις κοινωνικές δομές του κράτους. Η παιδεία, τα σχολεία, η ειδική αγωγή, η υγεία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η φύλαξη των τελωνείων, οι ανάγκες ανταπόκρισης στις προσφυγικές ροές που έχουμε. Το Δημόσιο αυτή τη στιγμή είναι ένα καθημαγμένο Δημόσιο. Αυτό έχει γίνει αντιληπτό. Έχουμε 35% μείωση του προσωπικού τα τελευταία χρόνια, με μέσον όριο 35%-40% μείωση των μισθών. Δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι το μικρότερο Δημόσιο που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και βεβαίως δεν είναι και παραγωγικό. Γιατί το πρόβλημα του ελληνικού Δημοσίου δεν ήταν ότι ήταν μεγάλο και αντιπαραγωγικό. Αυτή η μείωση δεν έφερε αποτελέσματα, αντιθέτως χειροτέρεψε τα πράγματα. Επομένως αυτήν την ώρα είναι ώριμη η πολιτική όχι μόνο να μη γίνουν απολύσεις και μείωση προσωπικού αλλά να πάμε σε ένα συντεταγμένο πρόγραμμα προσλήψεων και δημιουργία θέσεων εργασίας στο Δημόσιο που θα είναι συντεταγμένες με βάση τις ειδικότητες, τις ανάγκες του Δημοσίου. Αυτή η αντίληψη πρέπει να αλλάξει. Το Δημόσιο πρέπει να γίνει πιο λειτουργικό για τις ανάγκες των πολιτών και αυτό το πράγμα πρέπει να αποτυπωθεί και στην πολιτική προσλήψεων”, είπε χαρακτηριστικά.
Αξιολόγηση χωρίς απολύσεις
Ο Χρ. Βερναρδάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες αφού προηγουμένως δοθεί σε διαβούλευση, τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει μία αποτελεσματικότερη Δημόσια Διοίκηση προς όφελος των πολιτών. Παράλληλα χαρακτήρισε την «πολυνομία» ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στη λειτουργία του Δημοσίου. “Η αξιολόγηση ήταν μία πολύ κακή πολιτική και μία πολύ κακή λέξη, διότι συνδέθηκε με διαθεσιμότητες, με απολύσεις, με μείωση του Δημοσίου και με τιμωρητική ατζέντα απέναντι στους εργαζόμενους. Η δική μας αξιολόγηση είναι εντελώς διαφορετική. Η δική μας αξιολόγηση λέει ότι το Δημόσιο πρέπει να γίνει καλύτερο, προς όφελος των πολιτών για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες”, είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: “Η αξιολόγηση είναι ένα επιστημονικό μεθοδολογικό σύστημα, δεν είναι μία καταχρηστική πολιτική. Αυτή η μεταμφίεση μίας μεθοδολογίας σε μία καταχρηστική πολιτική, τελικά απέτυχε γιατί, ούτε αξιολόγηση εφαρμόσθηκε επί της ουσίας, ούτε το Δημόσιο έγινε καλύτερο. Επομένως θα πρέπει να τα δούμε όλα αυτά σε μία άλλη προοπτική σε ένα άλλο πεδίο και υπ΄ αυτήν την έννοια νομίζω ότι θα υιοθετηθεί όπως θα συμβεί και με οποιαδήποτε άλλη πολιτική που θα αποβλέπει στο να κάνει καλύτερο το Δημόσιο, χωρίς να τιμωρεί τους ανθρώπους κάνοντας καλύτερες τις δομές του Δημοσίου, χωρίς να συσχετίζει την επάρκεια ή την ανεπάρκειά των υπαλλήλων για λόγους απολύσεων. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αλλάξουμε μία για πάντα”
Παράλληλα ο κ. Βερναρδάκης χαρακτήρισε την πολυνομία ως “το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο Δημόσιο. Θα έλεγα χαριτολογώντας ότι κάθε δομή, κάθε χώρος, κάθε εργαζόμενος έχει διαφορετική θέση, διαφορετικά δικαιώματα, διαφορετικές υποχρεώσεις και όλα αυτά είναι δεμένα με ένα σύστημα νομικοτεχνικό, το οποίο έχει καταστήσει το Δημόσιο εξαιρετικά δυσλειτουργικό. Αυτό π.χ δεν επιτρέπει οργανογράμματα, ενοποίηση των εργασιακών σχέσεων και πολλά άλλα. Ελπίζω ότι με μία στοιχειώδη πολιτική συνέπεια μέσα στο 2016 θα λύσουμε πολλά από αυτά τα προβλήματα”, πρόσθεσε.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΕΠ
Ο υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών ανακοίνωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ριζική αλλαγή της οπτικής για την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση», προαναγγέλλοντας τη λειτουργία του πρώτου ηλεκτρονικού ΚΕΠ τις επόμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα επισήμανε:
“Με ευθύνη των κυβερνήσεων που υπήρξαν τα τελευταία 10-15 χρόνια, κατασπατάλησε απίστευτους πόρους για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και έχουμε μηδέν ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Είναι ένα δείγμα βαθύτατης πολιτικής παθογένειας του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Δεν είναι τεχνικό το ζήτημα. Προφανώς αλλάζουμε όλη την οπτική για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Πρέπει να ιεραρχηθεί, θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα, ήδη τις επόμενες ημέρες, θα θέσουμε σε λειτουργία αναβαθμισμένο το πρώτο ηλεκτρονικό ΚΕΠ, δηλαδή μέσα από τον υπολογιστή μας να εξυπηρετούμε μία σειρά από ανάγκες με το Δημόσιο. Προχωράμε στη διαλειτουργικότητα μεγάλων βάσεων δεδομένων και ήδη από τις επόμενες ημέρες θα έχουμε απτά αποτελέσματα, π.χ σήμερα θα υπογράψουμε την Κοινή ΥΠΑ για την σύνδεση των δημοτολογίων με τη σχολική βάση δεδομένων, έτσι ώστε για όλους τους μαθητές να μην αναζητούνται πιστοποιητικά γεννήσεως αλλά να τα αναζητά η ίδια η Διοίκηση. Θα γλιτώσουμε περίπου ενάμισι εκατομμύριο πιστοποιητικά γεννήσεως που έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος και θα κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας ως προς τις ανάγκες των σχολείων, βάσει των πραγματικών δεδομένων που έχει. Τέτοιου είδους κινήσεις προχωρούν συνταγμένα. Επίσης τις επόμενες ημέρες έχουμε μία πρόσκληση ενδιαφέροντος για νεοφυείς επιχειρήσεις, για επιχειρήσεις που θα αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση και θα είναι άμεσες, εφαρμόσιμες ,μαζικές, δηλαδή θα αφορούν πολύ κόσμο για να δώσουμε τη δυνατότητα και σε ένα νέο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, καινοτόμου, πρωτοποριακού, να μπει σε αυτό το χώρο, να μας δώσει ιδέες, να μας δώσει πρακτικές εφαρμογές και εμείς να του δώσουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί. Νομίζω ότι σε λίγους μήνες θα είμαστε σε θέση να έχουμε προχωρήσει πάρα πολλά πράγματα και έχουμε και μία σειρά από άλλα. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα κάθε μέρα θα μπορούμε να δίνουμε και από ένα καλό νέο.”
ΠΗΓΗ: http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου