Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Ανακύκλωση στη Θεσσαλονίκη: Τα λεφτά είναι πολλά, τα ποσοστά είναι χαμηλά



ΣΧΟΛΙΟ : να για ποιόν λόγο το λόμπυ των σκουπιδιών πολεμάει λυσσασμένα το νεο ΕΣΔΑ.


Τη θετική γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πήρε την Τετάρτη επένδυση ύψους 1,4 εκατ. ευρώ που προωθείται από την εταιρεία NORDECO A.E., και αναμένει την αδειοδότηση της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση παρότι βρίσκεται σε τελείως αντίθετη λογική από τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό για της Διαχείριση των Αποβλήτων. Πρόκειται για μία ακόμα επένδυση στο τομέα της ανακύκλωσης η οποία εγκρίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά παρ’ όλ’ αυτά τα ποσοστά της ανακύκλωσης στο πολεοδομικό συγκρότημα παραμένουν σταθερά ιδιαίτερα χαμηλά.

Της Κατερίνας Μπακιρτζή
Η διαχείριση των απορριμμάτων αναδεικνύεται σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία με πολλά κέρδη για τους ιδιώτες και λίγα οφέλη για τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον. Πολλοί επιχειρηματίες προσπαθούν να εισέλθουν στο τομέα με την ανάπτυξη τεχνολογιών και με την κατασκευή μονάδων είτε διαλογής είτε επεξεργασίας απορριμμάτων. Η εκχώρηση όμως αυτών των πόρων σε ιδιώτες μέχρι σήμερα ήταν η κεντρική κατεύθυνση τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και πολλών αυτοδιοικητικών παραγόντων. Στις περισσότερες φορές μάλιστα Δήμοι και πολίτες δεν λαμβάνουν καν ανταποδοτικά τέλη. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, στελέχη της οποίας τους τελευταίους μήνες καταφέρονται εναντίον του νέου Εθνικού Σχεδιασμού για τη διαλογή στη πηγή με σύστημα πολλών κάδων κάνοντας λόγο για ανέφικτους στόχους σχετικά με την ανακύκλωση.
Στην αντίπερα όχθη ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός προβλέπει την εφαρμογή της οδηγίας 98/2008 της ΕΕ που εναρμονίστηκε με το ελληνικό δίκαιο με τον νόμο 4042/12 και προβλέπει διαλογή στη πηγή για το 50% των απορριμμάτων με διαχείριση των Δήμων.
Το γεγονός αυτό επεσήμανε στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της ΠΚΜ και ο περιφερειακός σύμβουλος με την Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα Γ. Θεοδωρόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε σε ιδιωτικά συμφέροντα που προωθούν μία επένδυση με μεγάλη ασυμβατότητα με τον εθνικό σχεδιασμό ενώ υπογράμμισε πως είναι μεγάλη η ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας για το πως θα εξελιχθεί η υπόθεση.
Η επένδυση στο Ωραιόκαστρο
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την νεοϊδρυθείσα εταιρεία που θέλει να επενδύσει 1,4 εκατ. ευρώ στην διαχείριση των απορριμμάτων με την κατασκευή νέας μονάδας διαλογής ανακυκλώσιμων αλλά και παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων στη περιοχή του Ωραιοκάστρου. Πληροφορίες αναφέρουν πως πίσω από την εταιρεία που έχει διάρκεια ζωής μόλις 4-5 μήνες βρίσκονται επιχειρηματίες γνωστοί στον κλάδο, όμως μέχρι στιγμής κρατείται άκρα μυστικότητα γύρω από την ταυτότητα των επενδυτών.
Το σχέδιο είναι η ίδρυση Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και Μονάδας Παραγωγής Στερεών Δευτερογενών Καυσίμων από απόβλητα στην Νεοχωρούδα στον Δήμο Ωραιοκάστρου.
Στο πρώτο τμήμα της μονάδας θα λειτουργεί το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, δυναμικότητας 40.000 τόνων το χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μία μονάδα μεγάλης δυναμικότητας που θα απορροφήσει μεγάλο ποσοστό των παραγόμενων ανακυκλώσιμων υλικών του πολεοδομικού συγκροτήματος. Σε αυτή τη μονάδα θα φθάνει το περιεχόμενο των μπλε κάδων που συλλέγεται από τους ΟΤΑ σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ, συσκευασίες και ανακυκλώσιμα υλικά που θα συλλέγει η ίδια από επαγγελματικές εγκαταστάσεις (πχ βιομηχανίες, αποθήκες, καταστήματα) και δημοτικά ογκώδη.
Στο δεύτερο τμήμα που συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον θα λειτουργεί τμήμα Παραγωγής Στερεών Δευτερογενών Καυσίμων, που θα επεξεργάζεται στερεά απόβλητα προκειμένου να καταστούν κατάλληλα για ενεργειακή αξιοποίηση στη Τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν και σε άλλες αδειοδοτημένες για το σκοπό αυτό μονάδες (π.χ. ασβεστοποιία).  Σύμφωνα με την θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΠΚΜ η δυναμικότητα παραγωγής θα ανέρχεται σε 21.000 τόνους το χρόνο ενώ θα παράγονται Στερεά Δευτερογενή Καύσιμα κατάλληλα, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, που θα συντίθενται από διάφορα μη επικίνδυνα στερεά απόβλητα (μείγμα υλικών).Πρώτες ύλες που θα αξιοποιούνται είναι το υπόλειμμα διαλογής ΚΔΑΥ, είτε από αυτό της μονάδας που υπολογίζεται περίπου στους 11.040 τόνους το χρόνο , είτε από άλλα ΚΔΑΥ, τα άχρηστα προϊόντα από καουτσούκ (ελαστικά, ιμάντες),  βιομάζα (φυσική ξυλεία, φυτικά απόβλητα από βιομηχανίες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων κ.ά.), ρούχα, υφάσματα και άλλα μη επικίνδυνα στερεά απόβλητα.
Η μονάδα θα μπορεί να παράγει και δευτερογενή καύσιμα με συστατικό τα ελαστικά και άλλα απόβλητα από καουτσούκ, όπως οι φθαρμένοι ιμάντες ταινιομεταφορέων. Τα μεν πρώτα θα προέρχονται από βουλκανιζατέρ και διαλυτήρια ΟΤΚΖ που είναι συμβεβλημένα με το ΣΕΔ ECOELASTIKA, οι δε ιμάντες από χρήστες ταινιών μεταφοράς, π.χ. λιγνιτωρυχεία ΔΕΗ, λατομεία. Εκτιμάται ότι η μονάδα θ' απορροφά περίπου 2.000 τόνους το χρόνο σε είδη της κατηγορίας αυτής.
Μηδενικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι
Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια ερωτήματα προκαλεί και το ποιές θα είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τόσο όσον αφορά την διαδικασία παραγωγής της καύσιμης ύλης όσο και κατά την διαδικασία της καύσης στο Τιτάν καθώς παράγονται σκληροί τοξικοί ρύποι την ώρα που οι έλεγχοι είναι μηδενικοί.
Ειδικότερα εκτεθειμένη είναι η Θεσσαλονίκη σε περιβαλλοντικές παραβάσεις ακόμα και καταστροφές λόγω των συγχωνεύσεων των Διευθύνσεων και των Τμημάτων καθώς και των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που είναι αρμόδια για τους ελέγχους των περιβαλλοντικών όρων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοψίες η αρμόδιο υπηρεσία δεν κάνει παρά μόνο κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των μονάδων ή μετά από καταγγελία. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι έχουν σταματήσει να γίνονται ενώ χαρακτηριστικό της «χαλάρωσης» των μέτρων είναι το γεγονός πως έλεγχοι ατά την αδειοδότηση μικρών μονάδων γίνονται μόνο στο 20% των εταιριών έπειτα από κλήρωση. Αποτέλεσμα είναι το 80% να μην ελέγχεται ενδεχομένως και ποτέ.
Τέλος σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης υπολογίζεται πως στη βάση αυτών των περιορισμένων ελέγχων περίπου 40-50 πρόστιμα έχουν καταλογιστεί το τελευταίο χρόνο ενώ οι υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε 20 σφραγίσεις μονάδων, στοιχεία που καταδεικνύουν το εύρος των παραβάσεων και της ασυδοσίας.
 http://alterthess.gr/content/anakyklosi-sti-thessaloniki-ta-lefta-einai-polla-ta-pososta-einai-hamila

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου