Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Το φάντασμα του Φούχτελ και πάλι στην ΚΕΔΕ ( εκπαιδευτική εκδρομή στην Γερμανία)

Εκρηκτικό μηχανισμό με αλυσιδωτές αντιδράσεις πυροδότησε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ η ενημερωτική ερώτηση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Μπίρμπας σχετικά με το ταξίδι 100 δημάρχων που διοργανώνεται από την Ελληνογερμανική Συμφωνία της Αυτοδιοίκησης.
Το λόγο πήρε ο κ. Ιωακειμίδης δήμαρχος Αγ. Ιωάννου Ρέντη ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί η πορεία της Ελληνογερμανικής Φιλίας και να έρθει το θέμα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για να συζητηθούν οι προσανατολισμοί και οι στόχοι της.

Ο Ιωακειμίδης επεσήμανε ότι υπάρχει μια ατμόσφαιρα που περιγράφεται με την φράση «ο Πατούλης πάει εκδρομή τους δημάρχους στην Γερμανία για τα σκουπίδια» και σημείωσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να συναινέσει σε μια πρακτική αδιαφάνειας που επικρατεί, καθώς όπως είπε δεν ειδοποιήθηκαν όλοι οι δήμαρχοι και δεν έχει γίνει απολογισμός των προηγούμενων συναντήσεων.
Η παρέμβαση του κ. Ιωακειμίδη προκάλεσε την έκρηξη του κ. Πατούλη καθώς όπως είπε, ο δήμαρχος Αγ. Ιωάννη Ρέντη έρχεται να εγκαλέσει την σημερινή διοίκηση για μια Συμφωνία που έχει κλείσει η ΚΕΔΕ στην προηγούμενη θητεία της και μάλιστα την στιγμή που επικεφαλής της Ελληνογερμανικής Συμφωνίας ήταν ο κ. Μπουτάρης ο οποίος ανήκει στην παράταξη του κ. Ιωακειμίδη.
Η τελευταία παρατήρηση του κ. Πατούλη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Ιωακειμίδη ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι στην προηγούμενη περίοδο ο κ. Μπουτάρης δεν ανήκε στην παράταξη του.
Ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα και ότι το βρήκε έτοιμο. Είπα ότι η ΚΕΔΕ δεν πληρώνει ούτε ευρώ για το ταξίδι των δημάρχων στην Γερμανία και ότι έχει ζητήσει στοιχεία από τον κ. Μπουτάρη αλλά δεν πήρε παρά μόνο κάτι βιβλία που δεν είναι και πολύ διαφωτιστικά.
Τέλος σημείωσε ότι έχει δώσει εντολή να ειδοποιηθούν όλοι οι δήμαρχοι για το ταξίδι και ότι ο συντονιστής Δήμαρχος Δράμας κ. Μανουσάκος έχει αφήσει ανοιχτή την πρόσκληση για όποιον θέλει να συμμετάσχει 4 με 7 Νοεμβρίου στο Βερολίνο όπου θα βρίσκονται 150 Γερμανοί αυτοδιοικητικοί.
Αποκαλυπτικές και διαφωτιστικές όμως ήταν οι παρεμβάσεις των κ. Μουράτογλου, Σακούτη και Χιωνίδη.
Ο κ. Μουράτογλου θύμισε την ιστορία με τα επεισόδια στην Θεσσαλονίκη με την ΠΟΕ ΟΤΑ, την επίσκεψη Φούχτελ στην ΚΕΔΕ και το Σύμφωνο που έχει υπογράψει η προηγούμενη διοίκηση λέγοντας ότι δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε κάτι που έπραξε η νέα διοίκηση Πατούλη.
Ο κ. Σακούτης επεσήμανε ότι υπάρχουν δείγματα εμπλοκής Γερμανικών και Ελληνικών ιδιωτικών συμφερόντων σε θέματα αυτοδιοίκησης και ανέφερε ότι πριν από λίγο καιρό στην Βουλγαρία γερμανική εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα, άνοιξε εργοστάσιο Βιοξύρανσης η οποία τζιράρει το 2% της παγκόσμιας διαχείρισης απορριμμάτων.
Αλλά και ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Χιώνιδης ήταν πολύ πιο συγκεκριμένος στην παρέμβασή του.
Ανέφερε ότι η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι ένα σημαντικό γκρουπ όπου δημιουργούνται συνεργασίες και συμπάθειες και αποτελεί μια σύγχρονη διαδεδομένη πρακτική από την οποία κάποιοι κερδίζουν εμπειρίες. Το ίδιο ανέφερε κάνουν και οι Γάλλοι  με το Ινστιτούτο που άνοιξαν πρόσφατα. Είναι ένα λόμπυ δημάρχων, είπε για να πουλάνε τα προϊόντα τους και αυτό δεν είναι κακό.
Ο κ. Χιωνίδης σημείωσε ότι ο κ. Φούχτελ έχει επικριθεί από την ίδια την κα Μέρκελ η οποία δήλωσε ότι η υπόθεση της Ελληνογερμανικής Συμφωνίας δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα και κατέθεσε την δική του προσωπική εμπειρία από το προηγούμενο ταξίδι το οποίο ήταν όπως είπε, τρεις μέρες αναψυχής προσκεκλημένος του κ. Μπουτάρη μαζί με άλλους δημάρχους που είδαν εργοστάσια στην Γερμανία κυρίως για την καύση των απορριμμάτων.
Εκεί όπως είπε τους υποδέχτηκε ένας σόουμαν που κάνει ανάλογες ξεναγήσεις στα σε συνδικάτα και στα σχολεία.
Στην αρχή δεν απαντούσε κανένας στις ερωτήσεις των δημάρχων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τις διοξίνες κλπ Στην συνέχεια αναγκάστηκαν να τους δώσουν μερικές απαντήσεις όπως το κόστος που ανέρχεται στα 110 ευρώ ο τόνος της αποτέφρωσης.
Ο κ. Χιωνίδης κατέληξε ότι είναι πολύ χρήσιμες αυτές οι ανταλλαγές εμπειριών και τα ταξίδια, αρκεί όπως είπε «να στοχεύσουμε εμείς στο τι θέλουμε να μάθουμε και όχι να μας βάζει η Ελληνογερμανική συμφωνία τα πλαίσιο» Είναι χρήσιμο είπε να μάθουμε πως λειτουργούν οι πρότυποι συνεταιρισμοί στην Γαλλία, πως διαχειρίζονται τα απορρίμματα, τα αποτελέσματα όμως μέχρι σήμερα δεν είναι σημαντικά αφού άλλοι ορίζουν την ατζέντα και το τι θέλουν να μας παρουσιάσουν.

Ετσι αποφασίστηκε στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. να έρθει πλήρες το θέμα για συζήτηση.
Την ίδια ώρα το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής εξέδωσε Ψήφισμα ενόψει της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με το οποίο αποφάσισε να απέχει από τις εργασίας της «5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» (που θα πραγματοποιηθούν στο Βερολίνο από 4 έως 7 Νοεμβρίου 2015) δηλώνοντας για ακόμη μια φορά τη στήριξή του στο κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα, διεκδικώντας την καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων, την αποζημίωση των θυμάτων, την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών, καθώς και την αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
ΠΗΓΗ:  http://myota.gr/index.php/2013-02-13-13-38-34/7495-2015-10-31-11-21-03

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου