Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Το 2016 ήταν η χρονιά της γέννησης του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ . Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Του Θωμά Μπιζά.



Το  ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  (Δ.Μ)  συγκροτήθηκε με αφορμή την συζήτηση για το νέο ΠΕΣΔΑ της Αττικής και έθεσε από την πρώτη στιγμή τον  στόχο να υπάρξει σαφής δέσμευση στο νέο ΠΕΣΔΑ για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
Παράλληλα το  Δ.Μ ανέδειξε και μια σειρά από μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με την Δυτική Αθήνα – Αττική,  όπως την μονάδα της WATT , την απαράδεκτη κατάσταση με την συνεχιζόμενη φωτιά στο ΚΔΑΥ «Λαζόπουλου» , το ζήτημα της έντονης δυσοσμίας από την χωματερή, την μεγάλη φωτιά στον ΧΥΤΑ το καλοκαίρι που  πέρασε και  το σχέδιο hirigia που προωθεί ο δήμαρχος Φυλής.
Το Δ.Μ σε κάθε ευκαιρία μιλούσε για την ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των βαρών σε όλη την Αττική με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια και να μπει τέλος στην ταξική μεροληψία σε βάρος της Δυτικής Αθήνας.
Το Δ.Μ αντιμετωπίστηκε εχθρικά από πολλούς άσχετα αν δεν το δήλωναν ποτέ ανοιχτά.

Η δημοτική αρχή της Φυλής έφτασε στο έσχατο σημείο να απειλεί με διώξεις εργαζόμενους που συμμετέχουν στο Δ.Μ όπως η συναγωνίστρια Ρούλα Φώτου.
Το εργολαβικό κατεστημένο (Μπόμπολας – Κατρής) δεν έκρυβαν την ενόχληση τους από την δραστηριότητα του Δ.Μ .
Το σύνολο των κομμάτων της αριστεράς (κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής) για διαφορετικούς λόγους το κάθε ένα,  έδειξαν ενοχλημένα από την συγκρότηση  του Δ.Μ και κράτησαν αποστάσεις.
Όμως αυτή η στάση των κομμάτων και των αυτοδιοικητικών αρχών (και των δύο βαθμών) βοήθησε το Δ. Μ . Ενίσχυσε τον αυτόνομο ρόλο του  και το καταξίωσε ως ένα αυθεντικό και ακηδεμόνευτο κίνημα.
Το Δ.Μ έβαλε στην ατζέντα της συζήτησης για το ΠΕΣΔΑ το ζήτημα του κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής ως κυρίαρχο ζήτημα.
Σήμερα πλέον όσοι μιλούν για τα σκουπίδια της Αττικής ξεκινούν από την αναγκαιότητα να κλείσει οριστικά η χωματερή. Η απειλή της κρίσης των σκουπιδιών που τονίζαμε  εμείς αναγνωρίζεται πλέον από όλους.
Οι αναγκαιότητα των νέων  χωροθετήσεων προκειμένου  να κλείσει η Φυλή είναι πλέον κοινή παραδοχή .
Αρκεί να ρίξει  κανείς μια ματιά στον δημόσιο διάλογο των τελευταίων ημερών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων  (Δούρου-Πατούλης –Σγουρός – Παππούς)  για να καταλάβει πως όλα όσα ανέδειξε αυτήν την περίοδο το Δ. Μ είναι πλέον στο τραπέζι της συζήτησης.
Δεν τα λέμε για να ευλογήσουμε τα γένια μας όλα αυτά. Δεν  μας αρκεί πως συμβάλαμε καθοριστικά σε αυτήν την συζήτηση γιατί είναι βέβαιο πως τα δύσκολα αρχίζουν τώρα από τους πρώτους μήνες του 2017.
Τώρα θα παρθούν οι αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον της διαχείρισης στην Αττική.
Θα χωροθετηθουν οι νέοι χώροι τελικής διάθεσης; Θα μπορούν αυτοί οι χώροι να υποδεχτούν το σύνολο των  απορριμμάτων  που δέχεται η Φυλή; Θα υπάρξει δεσμευτική απόφαση για την Φυλή;
Όλα αυτά θα αποφασιστούν τους πρώτους μήνες  του 2017.
Το Δ.Μ τώρα,  θα έχει ακόμα πιο δύσκολο έργο. Θα πρέπει να αποτρέψει αυτό που θέλουν πάρα πολλοί άσχετα αν δεν το ομολογούν . Αυτοί που βολεύονταν τόσα χρόνια με το να πετάν τα σκουπίδια τους στην φυλή δεν θα το βάλουν εύκολα κάτω και θα πιέζουν για νέες επεκτάσεις. Το ίδιο και αυτοί που εισπράττουν τα υπέρογκα αντισταθμιστικά για την χωματερή.
 Θα πρέπει λοιπόν να δώσουμε σκληρό αγώνα για να αποτραπεί κάθε σκέψη για νέους χώρους τελικής διάθεσης εντός και εκτός της ΟΕΔΑ .  Τώρα  το Δ. Μ θα χρειαστεί την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη ακόμα και από αυτούς που δεν το έβλεπαν με καλό μάτι μέχρι σήμερα.

Υ.Γ Θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε πως το κύριο βάρος της τεκμηρίωσης της αποκεντρωμένης διαχείρισης και της κριτικής στο ΠΕΣΔΑ το σήκωσε η ΠΡΩΣΥΝΑΤ.

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου