Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα απορρίμματα της Αττικής ζητά ο Γ. Πατούλης




Χαρακτηρίζοντας ως “υγειονομική βόμβα” τον ΧΥΤΑ Φυλής, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα έχει κορεστεί έως το 2019, ο Γ. Πατούλης, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε fast truck διαδικασίες για την χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων.


Σε έναν ακόμη αντιπερισπασμό προχώρησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, αναφορικά με το ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης με την περιφερειάρχη Ρ. Δούρου, την οποία χαρακτήρισε “απογοητευτική”. Κατά την συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα, ο Γ. Πατούλης ζήτησε εκπόνηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής χωρίς, όμως, να αμφισβητεί ότι φορέας υλοποίησης παραμένει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), όπου την προεδρία έχει έως το 2019 η περιφερειάρχης, Ρ. Δούρου.
Χαρακτηρίζοντας ως “υγειονομική βόμβα” τον ΧΥΤΑ Φυλής, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα έχει κορεστεί έως το 2019, ο Γ. Πατούλης, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε fast truck διαδικασίες για την χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και την χωροθέτηση πράσινων σημείων. Ειρήσθω εν παρόδω σήμερα κατατέθηκε η τροπολογία για τη χωροθέτηση των πράσινων σημείων στο νομοσχέδιο για τον χωρικό σχεδιασμό.

Πάντως, ο Γ. Πατούλης απέφυγε να καταφερθεί εναντίον των βασικών πρακτικών που προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) για διαλογή στην πηγή, επανάχρηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση). “Στόχος μας δεν είναι να παραμείνουμε η μπανανία της Ευρώπης και να έχουμε χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης” είπε χαρακτηριστικά, αλλά δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην Ρ. Δούρου ότι κατά την συνάντηση τους περιορίστηκε σε “γενικότητες”. “Δεν πήραμε απαντήσεις από την κ. Δούρου”, σημείωσε επαναλαμβάνοντας τα ερωτήματα που έθεσε στην περιφερειάρχη για το πότε θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, σε ποιες περιοχές θα γίνει η χωροθέτηση μονάδων επεξεργασίας, αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ.
Παρότι όλα τα ερωτήματα που έθεσε περιλαμβάνονται στο κείμενο του ΠΕΣΔΑ, ο Γ. Πατούλης θέλησε να ανεβάσει τους πολιτικούς τόνους λέγοντας πως “υπήρχε σχέδιο επί Σγουρού, το οποίο κατερρίφθη”. Ενώ εκτίμησε ότι εάν μετά το 2019 η Ρ. Δούρου δεν είναι περιφερειάρχης και “αν ο ΧΥΤΑ της Φυλής δεν αντέξει, τότε η βόμβα θα σκάσει στον επόμενο και σε όλη την Αττική”. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαρκόπουλου – Μεσογαίας, Σωτ. Μεθενίτης, εξέφρασε την διαφωνία του δημοτικού συμβουλίου για την χρήση των δυο παράνομων λατομείων ως χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και εναπόθεση αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων. Όπως εξήγησε έγινε πολυετής αγώνας για να κλείσει η παράνομη δραστηριότητα της εξόρυξης υλικού, αλλά και της εναπόθεσης απορριμμάτων, προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση των δυο λατομείων.
Την θέση για την εκπόνηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης εξέφρασε και ο επιστημονικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, Αντ. Μαυρόπουλος, με το σκεπτικό της αποσυμφόρησης του ΧΥΤΑ Φυλής προκειμένου να έχει περισσότερο χρόνο ζωής. Όπως υποστήριξε ότι “ακόμη και με γερμανικού τύπου διοίκηση στο σκέλος της γραφειοκρατικής διαδικασίας, θα χρειαστούν 4-5 χρόνια για να υλοποιηθούν τα έργα του ΠΕΣΔΑ. Μέχρι την υλοποίησή των έργων για την επόμενη διετία θα περισσέψουν 3 εκατ. τόνοι απορριμμάτων, οι οποίοι σε περίπτωση που έχει κορεστεί ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα ξέρουμε που να τους βάλουμε”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου