Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Σχόλια για την σημερινή πρωτοβουλία του κ. Πατούλη. Του Θωμά Μπιζά.



Κατ αρχή καλό θα είναι ο κ. Πατούλης  να δώσει στην δημοσιότητα το video από την σημερινή συνέντευξη,  γιατί στο δελτίο τύπου της ΚΕΔΕ δεν αναφέρονται σημαντικές λεπτομέρειες από αυτά που ακούστηκαν . Πχ Το ζήτημα της καύσης και το ζήτημα του φορέα διαχείρισης. 
ΣΧΟΛΙΑ 
1) Ο κ. Πατούλης  θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την θέση του για τον φορέα διαχείρισης. Σήμερα επανέλαβε την θέση του πως πρέπει να μεταφερθεί στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση η διαχείριση χωρίς όμως να λέει αν προτείνει να επανέλθει ο ΕΔΣΝΑ στο προηγούμενο καθεστώς. Πρέπει κατά τον κ. Πατούλη να συμμετέχει και η Περιφέρεια Αττικής στον φορέα; Ναι ή όχι;  Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Στο πάνελ της συνέντευξης  βρισκόταν και ο κ. Χιωτάκης (πρώην πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ) και ο κ. Ζαχαρόπουλος (πρόεδρος των εργαζομένων).
 Οι άνθρωποι αυτοί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκονταν για χρόνια στο τιμόνι του ΕΔΣΝΑ και κατά δήλωση του κ.  Σγουρού  είχαν αφήσει τον ΕΔΣΝΑ απαξιωμένο και υπερχρεωμένο. Με αυτούς θέλει να αναλάβει την διαχείριση ο κ. Πατούλης;

2) Ο  κ. Πατούλης  οφείλει πλέον να είναι πιο συγκεκριμένος όταν μιλά  για το περιεχόμενο του εγκεκριμένου ΠΕΣΔΑ.  Πχ  είναι υπέρ ή κατά των προτεινόμενων ΜΕΑ του ΠΕΣΔΑ;
Και αν είναι υπέρ , είναι υπέρ για ΟΛΕΣ τις προτεινόμενες ΜΕΑ; Υπάρχουν  προτεινόμενες ΜΕΑ  που διαφωνεί  ο κ. Πατούλης και ποιες είναι αυτές; Θέλει  λιγότερες ή περισσότερες ΜΕΑ ;  Ρωτάμε γιατί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  έχει υποστηρίξει πολλές φορές δημόσια το σχέδιο των 4 ΜΕΑ με ΣΔΙΤ που υποστήριζε και ο κ. Σγουρός.
 Ο κ. Πατούλης επίσης,  δεν ξεκαθάρισε στην συνέντευξη την θέση του για τις ΣΔΙΤ. Λέει κατά καιρούς πως «χάθηκε η ευκαιρία με την πρόταση Σγουρού»  που ήταν οι 4 ΜΕΑ με ΣΔΙΤ , αλλά σήμερα δεν  ξεκαθάρισε αυτό το ζήτημα.
3) Στο μεγάλο ζήτημα της Φυλής και των νέων ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ .
 Καλά κάνει και ρωτάει την Ρένα Δούρου τι θα γίνει με αυτό το ζήτημα , αλλά  θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και ο ίδιος τι θέλει.
Πχ  θέλει ο κ. Πατούλης να κλείσει η Φυλή  μετά την Β΄ Φάση ναι ή όχι; Αν θέλει θα πρέπει να το πει ξεκάθαρα. Θέλει να γίνουν νέοι ΧΥΤΥ στην Αττική και πού; Ο κ. Χιωτάκης και ο κ. Ζαχαρόπουλος που ήταν στο πάνελ,  δεν ήθελαν ποτέ να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής.
  Ο κ. Μεθενίτης (δήμαρχος Μαρκοπούλου) που ήταν στο πάνελ δήλωσε πως δεν θέλει ΧΥΤΑ στην Ν.Α  Αττική. Από το πάνελ της συνέντευξης αμφισβητήθηκε και το Γραμματικό και η ΜΕΑ Σχιστού. Έτσι θα σχεδιάσει το «επιτελείο» του κ Πατούλη την αποκεντρωμένη διαχείριση; Με λαϊκισμούς και αρνήσεις;
4) ο  κ Πατούλης μίλησε για ένα  σχέδιο που θα προβλέπει τη συνεργασία Υπουργείων, Δήμων και Περιφέρειας και fast track διαδικασίες αδειοδότησης για τις νέες υποδομές, για τις χωροθετήσεις, τις χρήσεις γης και τα Προεδρικά Διατάγματα που απαιτούνται για να λειτουργήσουν, οι υποδομές αυτές.
Fast track   διαδικασίες για όλες τις υποδομές λοιπόν; Αυτός είναι ο διάλογος με την κοινωνία και τους εργαζόμενους που διακηρύσσει ο κ. Πατούλης;

5) Ο κ. Πατούλης και το επιτελείο του τώρα ανακάλυψαν τι λέει το ΠΕΣΔΑ; Ενάμιση χρόνο που ήταν στην δημόσια διαβούλευση το ΠΕΣΔΑ γιατί  δεν έκαναν ούτε μια επίσημη παρέμβαση , ούτε μια παρατήρηση στο προτεινόμενο σχέδιο;  Γιατί δεν αξιοποίησαν το κύρος και την δύναμη της ΚΕΔΕ για να παρέμβουν στην διαμόρφωση του ΠΕΣΔΑ;
Εμείς στα κινήματα με τις  λίγες δυνάμεις που διαθέταμε  κάναμε πολλές και πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις για το ΠΕΣΔΑ. Η δική μας κριτική στην Ρένα Δούρου ήταν πολύ πιο σκληρή από αυτή που κάνει σήμερα ο κ. Πατούλης , αλλά  ήταν μια κριτική που συνοδευόταν πάντα από συγκεκριμένες προτάσεις .  Ο κ. Πατούλης και η ΚΕΔΕ (και η ΠΕΔΑ) γιατί σφύριζαν αδιάφορα και τώρα ζητούν να αναλάβουν και την διαχείριση; 
Η σκληρή αλήθεια 
Σε ένα πράγμα θα συμφωνήσουμε με τον κ. Πατούλη . Αν δεν υπάρξει άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου της Αττικής τότε το ζήτημα θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Προσωπικά υποστηρίζω αυτήν την άποψη από τα τέλη του 2014. Τουλάχιστον για το θέμα των νέων χώρων τελικής διάθεσης πρέπει να παρθούν ΑΜΕΣΑ αποφάσεις και να επιδιωχτεί η μέγιστη  συναίνεση με όλους του εμπλεκόμενους μέσα από ένα διάλογο χωρίς λαϊκισμούς και τακτικισμούς .
Αν υπάρχει θέληση από όλους,  λύση μπορεί να βρεθεί. Να υπάρξει μια  ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση για το κλείσιμο της Φυλής το τέλος του 2018 και να συμφωνηθούν τουλάχιστον 3-4 νέοι χώροι με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια που θα μπορούν στο τέλος του 2018 να υποδεχτούν τις ποσότητες που θα δέχεται τότε η Φυλή.
Η αποκεντρωμένη διαχείριση δεν είναι μια εμμονή μερικών γραφικών οικολόγων. Είναι η μοναδική εφικτή λύση για την Αττική. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς. 


Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της ΚΕΔΕ  πατώντας εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου