Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής κάλεσμα για το περιφερειακό συμβούλιο.

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!


Συγκέντρωση στο Δημαρχείο Φυλής, την Τρίτη, 6/12, στις 12.30μμ
Από καθηγητές, μαθητές και γονείςΗ περιοχή του Δήμου Φυλής αποτελεί το βασικό σκουπιδότοπο της Αττικής εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Έχει φορτωθεί με δεκάδες εκατομμύρια τόνους σκουπίδια δημιουργώντας την μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης. Επίσης, ο Ασπρόπυργος και το Θριάσιο είναι ίσως η περιοχή με τις περισσότερες βιομηχανίες σε όλη την Ελλάδα, όπου παράγονται τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων.

Δεν είναι καθόλου υπερβολικός ο ισχυρισμός ότι η ζωή της Αττικής δυστυχώς και κακώς στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καταστροφή της περιοχής των Δήμων Φυλής, Ασπροπύργου και Ελευσίνας. Αυτό οδηγεί σε διαρκή υποβάθμιση ολόκληρη τη Δυτική Αττική, αλλά και τη Δυτική Αθήνα, που βιώνουν με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της καταστροφής αυτής. Τώρα, οι θάνατοι από καρκίνους και οι σοβαρές βλάβες στη υγεία χτυπούν πολύ συχνά τους κατοίκους, με πιο πρόσφατο κρούσμα τη βαριά και επικίνδυνη δυσοσμία των τελευταίων μηνών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή από το να συντηρείται η κατάσταση αυτή, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, στην αρχή του 21ου αιώνα.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑΣΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΕΑ ΒΑΡΗ

Προς το παρόν γλυτώσαμε από τα εργοστάσια καύσης, αλλά όμως η «καρδιά» του νέου ΠΕΣΔΑ, του νέου τρόπου διαχείρισης – χρήσης των σκουπιδιών, εξακολουθεί να είναι η εγκατάσταση (ΟΕΔΑ) της Φυλής και η χωματερή της. Εκεί, η Περιφέρεια Αττικής ανανέωσε τις άδειες περιβαλλοντικών όρων και λειτουργίας για τον επικίνδυνο και μοναδικό στην Ελλάδα αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων και για το εργοστάσιο ανακύκλωσης, το ΕΜΑΚ. Για το ΕΜΑΚ, μάλιστα, προβλέπεται επέκταση της δυναμικότητάς του από 250.000 σε 450.000 τόνους/έτος!!! Παράλληλα, μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής, η ιδιωτική εταιρεία WATT ΑΕ θέλει να κατασκευάσει νέα μονάδα επεξεργασία σκουπιδιών 100.000 τόνων/έτος. Ακόμη και τα ιδιωτικά κέντρα ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) είναι όλα, πλην ενός, στην περιοχή μας. Στην υπόλοιπη Αττική αντιδρούν στο να κατασκευαστούν εκεί οι αναγκαίες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων. Όμως, αν δεν υπάρξουν δημοτικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και κομποστοποίησης καθώς και νέοι χώροι υγειονομικής ταφής, αντί για χωματερές, τότε η τεράστια χωματερή της Φυλής, όχι μόνο δεν θα κλείσει, αλλά ίσως  και να επεκταθεί.

 Αυτό, που πρέπει να γίνει, είναι απλό και σαφές:
·      Να τροποποιηθεί ουσιαστικά ο νέος ΠΕΣΔΑ της Αττικής.
·      Όλες οι περιοχές να αναλάβουν το φορτίο που τους αναλογεί. Οι αναγκαίες υποδομές διαχείρισης να περιγραφούν συγκεκριμένα και να δρομολογηθεί άμεσα η κατασκευή τους.
·      Να πάψει η Φυλή να είναι προορισμός διαχείρισης και ταφής αποβλήτων. Να ξεκινήσει, άμεσα, η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής και η ανάδειξη των πολλών αρχαιοτήτων της.

Απαιτούμε ένας νέος αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ να προϋποθέτει:
·      Το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, δηλαδή, της χωματερής, με την ολοκλήρωση της Β΄φάσης.
·      Την απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα υγειονομικών-νοσοκομειακών αποβλήτων από την ΟΕΔΑ Φυλής.
·      Καμιά επέκταση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής, του εργοστασίου ανακύκλωσης στην ΟΕΔΑ Φυλής.
·      Καμία νέα δραστηριότητα ιδιωτών για τα απόβλητα, στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτές που σχεδιάζουν η εταιρεία WATT ΑΕ και ο Δήμος της Αθήνας.

ΟΛΟΙ στο Νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, την Τρίτη, 6/12, στις 3.30μμ
(Σημείο αναχώρησης ο σταθμός του Προαστιακού στα Άνω Λιόσια στις 2.30μμ )Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου