Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΩΣΥΝΑΤ Έγκριση του ΠΕΣΔΑ Αττικής, χωρίς το ΠΕΣΔΑ (!!!)

Ορατός ο κίνδυνος να μετατραπεί σε παρωδία
η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ Αττικής
Αρνητική πρωτιά διεκδικεί -και, μάλλον, την κατακτά- η περιφέρεια Αττικής. Αφού είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας, που ολοκληρώνει τη διαδικασία έγκρισης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), χωρίς να έχει παρουσιάσει ένα τελικό, ενιαίο κείμενο του ΠΕΣΔΑ.
Αντί γι αυτό, στη διάθεση των μελών του περιφερειακού συμβουλίου, που συνεδριάζει την Τρίτη 6/12/2016, έχει τεθεί μια παλιότερη εκδοχή του ΠΕΣΔΑ -ψηφισμένη από το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, στις 15/3/2016- και μια απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ (στις 22/6/2016) «σχετικά με τις παρατηρήσεις - επισημάνσεις επί της μελέτης επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής του ΥΠΕΣΔΑ και του ΥΠΕΝ». Με άλλα λόγια, στην κρίση του περιφερειακού συμβουλίου θα τεθούν δύο ξεχωριστά κείμενα, διαφορετικών οργάνων, τα οποία η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και της περιφέρειας δεν φρόντισε ούτε καν να τα ενιαιοποιήσει και να τα επικυρώσει από το αρμόδιο όργανο, που είναι το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ. Φαντάζεται κανείς τον τραγέλαφο που θα δημιουργηθεί αν κάποια μέλη του περιφερειακού συμβουλίου υποστηρίξουν το αρχικό, γενικό κείμενο του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ και διαφωνήσουν με το κατοπινό, διευκρινιστικό κείμενο της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ;
Δύσκολο να αποδώσει κανείς αυτές τις επιλογές σε ανικανότητα. Πολύ πιο λογική φαίνεται η εξήγηση ότι η γενικολογία, η ασάφεια και η αοριστία στο νέο ΠΕΣΔΑ είναι συνειδητή επιλογή. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες δεσμεύσεις και η διοίκηση της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ να μπορούν να κάνουν τις πιο κρίσιμες επιλογές με «λυμένα τα χέρια», σε κλειστά γραφεία και διαδρόμους, μακριά από τον έλεγχο και της κοινωνίας -ακόμη- και των αρμόδιων θεσμικών οργάνων. Γι αυτό και η συζήτηση του ΠΕΣΔΑ, στο περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης 6/12, επιλέχθηκε να γίνει με διαδικασία fast track: μαζί με άλλα δώδεκα (12) θέματα και μια επερώτηση για ένα πολύ σοβαρό θέμα.
Την παραπάνω εκτίμηση έρχονται να επιβεβαιώσουν δύο πρόσφατα περιστατικά:
·       Από το Γενάρη, η ΠΡΩΣΥΝΑΤ έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεση της εταιρείας WATT ΑΕ να κατασκευάσει -αυθαίρετα, σε πρώτη φάση- μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, μέσα στην ΟΕΔΑ Φυλής. Η περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ, ποτέ δεν πήραν θέση για το θέμα αυτό, αν και προκλήθηκαν άπειρες φορές. Πρόσφατα κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν για την ΜΠΕ της συγκεκριμένης μονάδας, με τη διαβούλευση σε επίπεδο περιφέρειας να έχει λήξει στις 15/11/2016 και σε επίπεδο υπουργείου να λήγει στις 6/12/2016. Κι όμως, η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ φέρνει το θέμα για συζήτηση την Παρασκευή 2/12/2016 (με αρνητική την εισήγηση της υπηρεσίας), ενώ η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο έχει παραπεμφθεί στις καλένδες (!). Προφανώς, κάποιοι δε θέλουν να συζητηθεί το θέμα στο ΠΣ, πριν από την έγκριση του ΠΕΣΔΑ.
·       Με πρόσχημα ένα ψήφισμα του δήμου Ιλίου, που ασκεί κριτική στον ΠΕΣΔΑ και ζητά το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, ο ΕΔΣΝΑ εξέδωσε δελτίο τύπου, με το οποίο διοχετεύονται «θέσεις» για κρίσιμα ζητήματα του ΠΕΣΔΑ, όπως το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, η λεγόμενη τρίτη φάση του ΧΥΤΑ, οι νέες εγκαταστάσεις, η ανεπάρκεια των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των δήμων κλπ. Αποδεικνύοντας ότι, αντί να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε ένα τελικό, ενιαίο κείμενο του ΠΕΣΔΑ, επιδίδονται σε ανεύθυνα, επικοινωνιακά παιχνίδια μέσω δελτίων τύπου. Με στόχο όχι την ανταπόκριση στην τεκμηριωμένη κριτική που έχει ασκηθεί στο ΠΕΣΔΑ, όσο το να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να διασφαλιστεί η εύθραυστη ενότητα της πλειοψηφίας του ΠΣ.
Με βάση τα παραπάνω, είναι ορατός ο κίνδυνος να μετατραπεί σε παρωδία η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ Αττικής. Τον κίνδυνο αυτό μπορούν να τον αποτρέψουν τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου -και δεν είναι λίγα- που συνειδητοποιούν ότι ο ΠΕΣΔΑ, στην τωρινή του μορφή, θα οδηγήσει σε αναπαραγωγή του σημερινού συγκεντρωτικού, ιδωτικοποιημένου μοντέλου διαχείρισης και στη δημιουργία προϋποθέσεων για μια τεράστια κρίση διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κυρίως, όμως, μπορεί να τον αποτρέψει η ενεργοποίηση της ίδιας κοινωνίας, με ακόμη πιο δυναμικό τρόπο, στα βήματα του συντονισμού των δράσεων των συλλογικοτήτων και των πολιτών της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας, μέσα από το «Δυτικό μέτωπο».
Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ καλεί τις συλλογικότητες και τους πολίτες της Αττικής να υποστηρίξουν το αίτημα για απόρριψη του προτεινόμενου ΠΕΣΔΑ και για ριζική αναμόρφωσή του, στη λογική μιας πραγματικής -και όχι ψευδεπίγραφης- αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση των υλικών. Αίτημα που πρέπει να υποστηριχθεί και με τη
μαζική και δυναμική παρουσία στο περιφερειακό συμβούλιο,
την Τρίτη 6/12/2016, στις 15.30, 
στο  αμφιθέατρο του Υπ. Υποδοµών - Μεταφορών
(Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Χολαργός, σταθμός Μετρό «Εθνική Άμυνα»)
 2/12/2016
  
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ 
(ΠΡΩΣΥΝΑΤ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου