Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου σύσκεψη φορέων για το ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ .

Για δεκαετίες ολόκληρες, η Δυτική Αττική σηκώνει στις πλάτες της, σχεδόν αποκλειστικά, το δυσβάσταχτο φορτίο της διαχείρισης των απορριμμάτων του συνόλου της Αττικής. Με τέτοιο τρόπο, μάλιστα, που προκλήθηκαν ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων της. Προσδοκούσαμε και προσδοκούμε η κατάσταση αυτή να πάρει οριστικά τέλος.
Και όμως: βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έγκριση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής και τίποτα δε μαρτυρά ότι βαδίζουμε σε μια ουσιαστική αλλαγή κατεύθυνσης. Αντίθετα: όλα δείχνουν ότι η πρόθεση που υπάρχει είναι να συνεχίσει η Δυτική Αττική να αποτελεί τον κύριο αποδέκτη των απορριμμάτων της Αττικής, Με πιο χαρακτηριστική την επιλογή της συνέχισης της λειτουργίας και της επέκτασης των δραστηριοτήτων στην εγκατάσταση της Φυλής.
Αυτό δεν πρόκειται να το ανεχθούμε!

Οι κάτοικοι της Φυλής έκαναν την αρχή, έχοντας συγκροτήσει εδώ και μερικούς μήνες το συντονισμό των πολιτών και των συλλογικοτήτων της. Εκτιμούμε ότι αυτό το βήμα θα πρέπει να το ακολουθήσει η δημιουργία μιας ακόμη πιο πλατιάς συσπείρωσης, που θα αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, με σκοπό μια ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, στη βάση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης, της αποκέντρωσης, της πρόληψης, της προδιαλογής και της ανακύκλωσης των υλικών, του δίκαιου επιμερισμού των όποιων βαρών της διαχείρισης. Και που, γι αυτό το λόγο, δεν θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση της Φυλή στις μελλοντικές υποδομές διαχείρισης.
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε όλους τους φορείς, τις συλλογικότητες και τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής
σε ανοικτή σύσκεψη για την αποτελεσματικότερη οργάνωση των δράσεών μας,
την Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, στο ΚΑΠΗ Άνω Λιοσίων (Λ. Φυλής 146)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ
τηλ. επικοινωνίας: 6977093009 - 6948836189
(Ακολουθεί το ψήφισμα της ανοιχτής συγκέντρωσης πολιτών και συλλογικοτήτων Φυλής για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, στην κεντρική πλατεία Άνω Λιοσίων)
ΨΗΦΙΣΜΑ της ανοιχτής συγκέντρωσης πολιτών και συλλογικοτήτων Φυλής
για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής
(Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, κεντρική πλατεία Άνω Λιοσίων)
Η ΑΝΟΧΗ ΜΑΣ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ - ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΤΕΛΟΣ
Εδώ και πάνω από 50 χρόνια, Φυλή και Άνω Λιόσια αποτελούν το βασικό σκουπιδότοπο της Αττικής. Έχουν φορτωθεί με δεκάδες εκατομμύρια τόνους δημοτικά σκουπίδια, αλλά και τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Κυριολεκτικά, η λειτουργία της Αττικής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνειδητή καταστροφή της περιοχής των δήμων Φυλής και Ασπροπύργου και στη συνεχιζόμενη και διαρκή υποβάθμιση ολόκληρης της Δυτικής Αττικής. Τώρα, οι θάνατοι από καρκίνους και οι σοβαρές βλάβες στη υγεία χτυπούν πολύ συχνά τους κατοίκους, με πρόσφατο κρούσμα τη βαριά δυσοσμία των τελευταίων μηνών.
Θεωρούμε ότι η περιφέρεια Αττικής δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, αν και η περιφερειάρχης εκλέχθηκε με το σύνθημα «η Φυλή θα κλείσει».  Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), με την έμφαση στην ανακύκλωση και στην αποκεντρωμένη διαχείριση αποβλήτων να υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Η «καρδιά» του νέου ΠΕΣΔΑ, στην πράξη, εξακολουθεί να είναι η εγκατάσταση (ΟΕΔΑ) της Φυλής. Στην οποία η περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ φρόντισαν να ανανεωθούν οι άδειες περιβαλλοντικών όρων και λειτουργίας, η σύμβαση εκμίσθωσης του «πανελλαδικού» αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων και η λειτουργία του ιδιωτικού εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών (ΕΜΑΚ) και μάλιστα με επέκταση της δυναμικότητάς του από 250.000 τόνους/έτος, σε 350.000!!!...
Στους επόμενους μήνες θα γίνει η τελική συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής για την έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ. Με συμβολικές διαμαρτυρίες και παραστάσεις, αλλά και δυναμικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις αγωνιζόμαστε να μη φτάσει ο ΠΕΣΔΑ, με τη σημερινή του μορφή, στο περιφερειακό συμβούλιο για ψήφιση. Επιβάλλεται, στην τελική του μορφή, να έχει σημαντικές και ριζικές αλλαγές σε ό, τι αφορά το μέλλον της ΟΕΔΑ της Φυλής και όχι μόνο.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!
·      Απαιτούμε το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
·      Καμιά επέκταση δραστηριοτήτων και δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής.
·      Να απομακρυνθεί άμεσα ο αποτεφρωτήρας υγειονομικών-νοσοκομειακών αποβλήτων.
·      Να μην επιτραπεί καμία νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων, στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτές που σχεδιάζουν η εταιρεία WATT ΑΕ και ο δήμος Αθήνας.
·      Να αποσυρθεί το συγκεντρωτικό σχέδιο αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, με επίκεντρο την εγκατάσταση της Φυλής. Να αναμορφωθεί ριζικά, με στόχο το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης, την αποκέντρωση, την πρόληψη, την προδιαλογή και την ανακύκλωση των υλικών και με τη διαχείριση από δημόσιους φορείς. Όλες οι περιοχές να αναλάβουν το φορτίο που τους αναλογεί.
·      ΟΧΙ άλλα σκουπίδια στη Φυλή. Να ξεκινήσει, άμεσα, η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της.
·      Να προχωρήσει, χωρίς καμία καθυστέρηση, η διεξαγωγή ουσιαστικής επιδημιολογικής μελέτης των επιπτώσεων της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής.
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου