Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΠΟΕΔΗΝ, υπερασπίστρια των εργολαβιών, στηρίζει τους... εργαζόμενους των καναλιών που «κινδυνεύουν από την κυβέρνηση»

Την «αλληλεγγύη» της στους εργαζόμενους των ΜΜΕ εκφράζει με πρόσφατη ανακοίνωσή της η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ η οποία κατά τ' άλλα υπερασπίζεται τις εργολαβίες στα Νοσοκομεία ως καλύτερες των ατομικών συμβάσεων!


ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Η πλειοψηφία της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), συχνά καταφέρεται με μένος κατά της κυβέρνησης και των πρωτοβουλιών ανασυγκρότησης της δημόσιας υγείας. Στο αντικυβερνητικό της οίστρο, δεν ξέχασε να εκδώσει ανακοίνωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των ΜΜΕ που «κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, από τις αλλοπρόσαλλες χουλιγουντιανές φιέστες της κυβέρνησης». Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Είμαστε αλληλέγγυοι στους Δημοσιογράφους και εργαζόμενους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, από τις αλλοπρόσαλλες χουλιγουντιανές φιέστες της κυβέρνησης.
Δημοσιογράφοι – Τεχνικοί δίνουν καθημερινά τη μάχη της ενημέρωσης σε αντίξοες καιρικές συνθήκες στο χιόνι, τη βροχή, τη ζέστη καλύπτοντας τα γεγονότα.
Είναι παρόντες στους αγώνες της ΠΟΕΔΗΝ έξω από τα Υπουργεία, στις πορείες στους δρόμους, με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, καλύπτοντας τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας. Η κυβέρνηση εξαργυρώνει γραμμάτια καθημερινά στους επιχειρηματικούς ομίλους, για την κυβερνητική εξουσία που κατέχει και την πολιτική επιρροή που απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την κυβέρνηση καθόλου δεν την νοιάζει η αντικειμενική ενημέρωση.
Τη νοιάζει μόνο το ονοματεπώνυμο των επιχειρηματιών που θα κατέχουν τις άδειες και η πλήρης χειραγώγηση της ενημέρωσης. Ταυτόχρονα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει ότι δήθεν πολεμά τη διαπλοκή και τη διαφθορά.
Αλήθεια ποιος εμποδίζει την κυβέρνηση να πατάξει τη διαφθορά και την διαπλοκή; Γιατί δύο σχεδόν χρόνια κάνει μία τρύπα στο νερό;
Είναι αστείο να πιστεύει η κυβέρνηση ότι τρώμε κουτόχορτο, για να την πιστέψουμε πως με την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, επιχειρεί να βάλει όρια και κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο. Γραμμάτια εξαργυρώνει που δεν αφορούν το λαό.
Η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να αλλάξει την ατζέντα από τα «τάρταρα» που μας έχει οδηγήσει με τις πολιτικές της.
Διαλύουν το Κοινωνικό Κράτος, την Κοινωνική Ασφάλιση, τα εισοδήματα και ζητάνε να τους αποθεώνουν οι πολίτες, που δήθεν τους σώζουν. Σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό μας και ζητάνε να τους λέμε και ευχαριστώ. Έχουν μεταπολεμική πολιτική νοοτροπία. Ισοπεδώνουν τα πάντα, σπέρνουν την απογοήτευση, τις χαμηλές προσδοκίες και με επίκληση φανταστικών εχθρών, επιδιώκουν τη συσπείρωση των πολιτών με ικανοποίηση στο τίποτα (συσσίτια, προνοιακά επιδόματα).
Θέλουν στη κυβέρνηση με τις τηλεοπτικές άδειες να αλλάξουν πολιτική ατζέντα για να ξεχάσουν οι πολίτες τη διάλυση των μισθών, τη μείωση των συντάξεων, το κόψιμο τους ΕΚΑΣ, την κατάργηση του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» για λίγες πενταροδεκάρες που θα τις έβρισκαν από ισοδύναμα μέτρα, όπως έλεγαν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Να ξεχάσουμε τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας».

«Αλήθεια θέλουν όλοι να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία;»

Διαβάστε τι αναφέρει για τη στάση της ΠΟΕΔΗΝ στο φλέγον ζήτημα η παράταξη Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα σε πρόσφατη ανακοίνωσή της:
«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αντιπαράθεση με αφορμή τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την αποπομπή των εργολάβων από τα Νοσοκομεία. Μια αντιπαράθεση που δημιουργεί απορία και προβληματισμό για τα κίνητρα όσων θέτουν σε αμφισβήτηση τη προσπάθεια εκδίωξης των εργολάβων.
Με τη νομοθετική πρωτοβουλία Κατρούγκαλου-Στρατούλη τέθηκε ένα πλαίσιο ατομικών συμβάσεων με στόχο την εκδίωξη των εργολάβων από το Δημόσιο. Στη πρώτη φάση αυτή στο χώρο της υγείας , λόγω και των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων ( διαπραγμάτευση- δημοψήφισμα, εκλογές Σεπτέμβρη) μόνο 2 Νοσοκομεία ( Δρομοκαίτειο- Δράμα) προχώρησαν στη σύναψη ατομικών συμβάσεων. Μάλιστα η νομοθετική αυτή ρύθμιση βρήκε θετική απήχηση στο συνδικαλιστικό κίνημα, που την έκρινε θετικά , σαν ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι την επανασύσταση των οργανικών θέσεων και τη κάλυψη τους με μόνιμο προσωπικό. Χαρακτηριστικές ήταν οι ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ, του ΜΕΤΑ και οι θριαμβευτικές δηλώσεις στις αποφάσεις του Γ.Σ της ΠΟΕΔΗΝ « διώχνουμε τους εργολάβους, βάζουμε τέλος στον εργασιακό Μεσαίωνα» . Μάλιστα ζητούσαν επιτακτικά την επέκταση και στο 2016 ( η διάταξη ήταν μέχρι 31/12/2015). Η ρύθμιση αυτή βγήκε , αλλά αφορούσε μόνο όσους είχαν ήδη ενεργές συμβάσεις . Τότε , υπήρξε έντονη αμφισβήτηση – με καταγγελίες- για τη πρόθεση της Κυβέρνησης να εκδιώξει τους εργολάβους. Μάλιστα, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, έχοντας σημαία τη σύμβαση του Δρομοκαιτείου, αμφισβητούσε τη πρόθεση της Κυβέρνησης , λέγοντας χαρακτηριστικά « η Κυβέρνηση θέλει τη συνέχιση των εργολάβων και τη παραμονή τους και για αυτό δεν δίνει λύση με νέα παρέμβαση».
Όταν με το Ν 4368/2016 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 51 του Ν4384/2016 και με τις συγκεκριμένες εγκυκλίους του Υπουργείου επεκτάθηκε το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων μέχρι 31/12/2017, σε όλες τις υποστηρικτικές Υπηρεσίες ( καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) ξαφνικά τα πράγματα άλλαξαν . Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και το ΜΕΤΑ άρχισαν να ανακαλύπτουν «σημεία και τέρατα» στις ατομικές συμβάσεις.
Πρώτα διαπιστώσανε ότι οι συμβάσεις θα είναι μπλοκάκια, οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν οι ίδιοι τις εισφορές, κα. Μόλις αυτό αποδείχθηκε ψευδές, ανακαλύψανε νέα θέματα: «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιώματα (άδειες, επιδόματα κα.», με τη φοβερή δήλωση « από το εργασιακό Μεσαίωνα των εργολάβων, στον εργασιακό Μεσαίωνα με εργολάβο το Κράτος!!!!». Μόλις και αυτό αποδείχθηκε ότι δεν έχει βάση, άρχισε η συστηματική προσπάθεια – με στοχευμένα δημοσιεύματα- να αποδείξουν ότι «οι εργαζόμενοι με τους εργολάβους , είχαν καλύτερες αμοιβές και δικαιώματα από ότι με τις συμβάσεις!!!». Μάλιστα , χρησιμοποίησαν και τους ίδιους τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις σαν « φυλακισμένους» και αλυσοδεμένους μέσα στις ατομικές συμβάσεις. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι όταν στα Τρίκαλα ο εργολάβος – με τη στήριξη της αστυνομίας και των δικαστών – με παρέμβασή του οδήγησε στη σύλληψη στελεχών του Νοσοκομείου που εφάρμοζαν τις ατομικές συμβάσεις , η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της αθώωσε τον εργολάβο , ρίχνοντας την ευθύνη στη πολιτική της Κυβέρνησης!!. ( Τον ίδιο εργολάβο που έχει σύρει στα Δικαστήρια εργαζόμενους και συνδικαλιστές που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα για τις καθαρίστριες…) . Η εμπλοκή με το Συμβούλιο Επικρατείας δείχνει από τη μια την ανάγκη για πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση ,ενώ από την άλλη δείχνει τις αντιστάσεις ενός μηχανισμού που δίνει τη μάχη για τη διατήρηση κεκτημένων που του είχαν παραχωρήσει τόσα χρόνια οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.
Είναι προφανές ότι το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων και η εκδίωξη των εργολάβων έχει ενοχλήσει τη πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και δυστυχώς και τους συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ που – μετά τις κοινές δράσεις έξω από τα Υπουργεία- ταυτίζονται πλήρως και στη κριτική όσο αφορά τις συμβάσεις.
Εμείς θεωρούμε ότι το καθεστώς των συμβάσεων – με προβλήματα που μπορούν να λυθούν – είναι το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της εκδίωξης των εργολάβων. Να μπει ένα τέλος σε όσα ζούσαν οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια και είχε αναδείξει το Κίνημα. Να δουλεύουν ανθρώπινα , να παίρνουν τα λεφτά τους , να μην τους εκμεταλλεύεται κανένας. Και είναι θετικό ότι προτεραιότητα στις συμβάσεις έχουν ΟΛΟΙ όσα αυτά τα χρόνια δεινοπαθήσαν στα χέρια των εργολάβων, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που πέρασαν.
Στα Νοσοκομεία που προχωράνε οι συμβάσεις καταρρίπτονται όλες οι αιτιάσεις που επικαλούνται όσοι δεν θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα.
-Οι εργαζόμενοι παίρνουν περισσότερα χρήματα από όταν ήταν στους εργολάβους. Θα τα παίρνουν στο χέρι και κανείς δεν θα τους περιμένει στο μηχάνημα να τους πάρει τα μισά, ούτε θα παίρνουν έναντι. ( όπως γινόταν έως τώρα).
- Παίρνουν κανονικά άδεια , Ρεπό .
- Προβλέπεται η πληρωμή Νυχτερινών και Αργιών.
- Διασφαλίζεται η πληρωμή τους με τροποποίηση του Προϋπολογισμού και δέσμευση του ποσού.
- Πολλές συμβάσεις έχουν πλήρη 8ώρο και 5νθήμερο. Άλλες συμβάσεις διατήρησαν τις εργασιακές σχέσεις του εργολαβικού καθεστώτος.( 8ώρα,6ώρα,5ώρα). Πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για να επανεξεταστούν.
Σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατομικών συμβάσεων προς όφελος των εργαζομένων μπορούν και πρέπει να παίξουν τα Σωματεία Εργαζομένων . Να διεκδικήσουν από τις διοικήσεις να περιγράφονται ρητά στις συμβάσεις τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Σωματείου του Ψ.Ν.Θ. Διεκδίκησε να προχωρήσει η Διοίκηση στη σύνταξη μελέτης, συμμετείχε ενεργά στη στήριξη των εργαζομένων –απέναντι στις απειλές του εργολάβου-, συμμετείχε στην επιτροπή αξιολόγησης και μοριοδότησης των εργαζομένων. Με τη παρουσία του εγγυήθηκε τη αξιοκρατία και τη νομιμότητα των εργαζομένων που προσεληφθήκαν για τη καθαριότητα.
Τέλος , κυρίαρχο ρόλο, στη καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων έχει και το οικονομικό όφελος που κερδίζει το Νοσοκομείο από την εκδίωξη των εργολάβων. Χαρακτηριστικά :
Νοσοκομείο Καλαμάτας : από τη Καθαριότητα 250.000
Νοσοκομείο Τρικάλων : από τη Καθαριότητα 200.000
Ψ.Ν. Θεσσαλονίκης: από τη Καθαριότητα 300.000
Ενδεικτικοί είναι οι πίνακες που ακολουθούν:
Έναν αναλυτικό πίνακα τις μισθοδοσίας με τις αποδοχές τους . συν την προϋπηρεσία τους 
ΒΑΣΙΚΟΣ
ΕΠΙΔ. ΤΕΚΝΩΝ
ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ
ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
ΙΚΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
ΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΛΗΡΩΤΑΙΟ
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ
ΚΟΣΤΟΣ
780
150
930
180,885
253,053
749,115
1110,885
780
50
150
980
190,61
266,658
789,39
1170,61
780
70
150
1000
194,5
271,1
805,5
1194,5
780
120
150
1050
204,225
285,705
845,775
1254,225
Και ο πίνακας με το τι κοστίζουν οι εργολάβοι στο Ψ.Ν.Θ 
ΤΥΠΟΣ ΑΓΟΡΩΝ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΤΟΥΣ
2010
ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΤΟΥΣ
2011
ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΤΟΥΣ
2012
ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΤΟΥΣ
2013
ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΤΟΥΣ
2014
ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΤΟΥΣ
2015
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΣΙΤΙΣΗ
155,942,59
145,260,20
153,659,70
160,644,29
214,194,64
361,084,75
ΦΥΛΑΞΗ
115,296,01
118,080,
118,080,00
132,396,28
134,352,44
132,055,48
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
106,333,50
92,953,7
102,962,6
100,041,7
93,200,4
93,196,44
Είναι προφανές ότι το όφελος για τους εργαζόμενους και για το Νοσοκομείο θα είναι πολλαπλάσιο , με την επέκταση των συμβάσεων στη σίτιση και στη φύλαξη.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα οφείλει να συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την εκδίωξη των εργολάβων , τις ατομικές συμβάσεις ως μεταβατική λύση έως την επανασύσταση των οργανικών θέσεων και τη κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό.
Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τις παλινωδίες της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ , που από τις θριαμβολογίες « με τις ατομικές συμβάσεις διώχνουμε τους εργολάβους » μιλάει τώρα για « εργασιακές συνθήκες γαλέρας» ούτε τις μικροκομματικές σκοπιμότητες του ΜΕΤΑ , που από το « θετικό πρώτο βήμα των συμβάσεων για την εκδίωξη των εργολάβων» μιλάει πλέον για «εργασιακό Μεσαίωνα».
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για το οριστικό διώξιμο των εργολάβων από τα Νοσοκομεία και θα συμβάλουμε με τις παρατάξεις μας πανελλαδικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και την επάνοδο των υποστηρικτικών υπηρεσιών στο καθεστώς της μόνιμης εργασίας.
ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ
Υ.Γ : Ερώτημα 1. Όταν ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ θριαμβολογούσε για τις ατομικές συμβάσεις στο Δρομοκαίτειο και μας κουνούσε το δάκτυλο, τι άλλαξε και οι εργαζόμενοι είναι πλέον «αλυσοδεμένοι» και σε χειρότερο εργασιακό καθεστώς από ήταν πριν με τους εργολάβους;
Υ.Γ : Ερώτημα 2. Μπορούν να μας πουν όσοι μιλάνε για « εργασιακό Μεσαίωνα» με τις ατομικές συμβάσεις τι ακριβώς εννοούν;
- Θα τους περιμένει ο Διοικητής στο μηχάνημα κάθε 1η του μήνα και θα τους παίρνει τα μισά χρήματα , όπως έκαναν οι εργολάβοι;
- Θα δουλεύουν Κυριακές και νύχτες πληρωμένες ή απλήρωτες όπως έκαναν οι εργολάβοι;
- Θα έχουν σύμβαση δημόσια και κατοχυρωμένη και διαφανή , ή συμβάσεις που υπέγραφαν στους εργολάβους χωρίς να τις πάρουν ποτέ στα χέρια τους;
- Θα δουλεύουν το ωράριο τους και θα παίρνουν 2 ρεπό ή θα δουλεύουν όποτε ήθελε ο εργολάβος και χωρίς ρεπό;
- Θα παίρνουν τα επιδόματα που δικαιούνται ή το βασικό που έδινε ο εργολάβος και τίποτα άλλο;
- Θα μένουν στο Νοσοκομείο και στο ταμείο του χιλιάδες ευρώ ή θα τα τσεπώνει ο εργολάβος;
Κάθε απάντηση δεκτή….».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου