Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΑΚΡΙΝΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ Χ.Υ.Τ.Α. ΦΥΛΗΣ; Του Γιώργου ΚομματάΗ υποβάθμιση των συνοικιών δυτικά του Κηφισού, λόγω των πολλών προβλημάτων, κατατάσσει κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής σε πολίτες ενός κατώτερου θεού. Ο άναρχος κι απάνθρωπος πολεοδομικός ιστός, η έλλειψη ενός ικανού συγκοινωνιακού δικτύου, η υψηλή ανεργία , η περιβαλλοντική υποβάθμιση σε συνδυασμό με τον μοναδικό απόπατο των αποβλήτων όλης της Αττικής δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση η αναστροφή της οποίας απαιτεί πολιτική βούληση και σύγκρουση με ισχυρά συμφέροντα.
Το κλείσιμο του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής αποτελεί πάγιο και διαρκές αίτημα, το οποίο πριν δύο χρόνια φάνταζε σχεδόν απραγματοποίητο. Η ανάληψη της Περιφερείας από τη Ρένα Δούρου που είχε ενστερνιστεί προεκλογικά το παραπάνω αίτημα, σε αντίθεση με τον κ. Σγουρό που ήθελε τη διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης με την καύση των απορριμμάτων, γέμισε ελπίδες και προσδοκίες. Αυτές τις προσδοκίες ήρθε να επιβεβαιώσει η ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή των  4 μονάδων επεξεργασίας  με ΣΔΙΤ στην Αττική στις 29/12/2014 από τον ΕΔΣΝΑ (ειδικός διαβαθμιδικός σύνδεσμος νομού Αττικής) και την Ρένα Δούρου.
Η σημασία της ακύρωσης αυτής έβαζε νέα δεδομένα, πιο ανθρώπινα, πιο οικολογικά και πιο οικονομικά για τη διαχείριση των αποβλήτων. Ταυτόχρονα η αποστολή οδηγιών στους Δήμους Αττικής για σύνταξη Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων που προτάσσει την πρόληψη, την ανακύκλωση με έμφαση στην πηγή, τις αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας και  την εμπλοκή των πολιτών και των δήμων  στην εξοικονόμηση των πόρων, ήταν άλλο ένα στοιχείο της αλλαγής του τοπίου. Η θετική ανταπόκριση όλων των Δήμων, εκτός του Δήμου Φυλής, στη σύνταξη αυτών των τοπικών σχεδίων διαχείρισης υποδεικνύει την ευρύτερη αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες στην νέα αυτή αντίληψης. Όλα αυτά έρχονται να επιβεβαιωθούν στις 15/12/2015 από την κύρωση στο υπουργικό συμβούλιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.
Το παλιό καθεστώς διαχείρισης των αποβλήτων, που εξυπηρετούσε εργολαβικά συμφέροντα, δεν θα έμενε με σταυρωμένα χέρια και θα αντιδρούσε στο νέο περιβαλλοντολογικό μοντέλο αξιοποιώντας τα όποια κενά και ατολμίες του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Στη συγκέντρωση του Ιουλίου στην πλατεία των Άνω Λιοσίων από φορείς και συλλογικότητες που χρόνια αγωνίζονται για το κλείσιμο του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής και η οποία χειροκροτήθηκε από τη Ρένα Δούρου, αποφασίστηκε συνέχιση των κινητοποιήσεων, μαζική συμμετοχή και παράσταση στο κτήριο της Μεσογείων τη μέρα της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον νέο ΠΕΣΔΑ.
Το κλείσιμο του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής αφορά τις ζωές όλων μας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Ο Γιώργος Κομματάς είναι επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου