Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Έπεσαν οι τόνοι μεταξύ «γαλάζιων» δημάρχων, ΕΔΣΝΑ και εργαζομένων για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής

ρεπορταζ της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη
Με την επισήμανση ότι “ένα τεχνικό ζήτημα μετατράπηκε σε πολιτικό”, κατά τη χθεσινή του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ έπεσαν οι τόνοι, την ώρα που έγινε παραδεκτό από όλες τις παρατάξεις ότι το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής “βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή”. 
 
Με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής να μπαίνει στο τελικό στάδιο, παρά την ογκώδη γραφειοκρατία, συμβιβαστική λύση βρέθηκε χθες ανάμεσα στην Περιφερειακή Ένωση των 66 Δήμων της Αττικής (ΠΕΔΑ) και τη διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η ωρίμανση των προμελετών και αυτές να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ για την χρηματοδότησή τους.
Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου να εξεταστεί εάν ο ΕΔΣΝΑ θα αναλάβει με τη συνδρομή της Περιφέρειας την ωρίμανση των μελετών και όχι το αντίθετο, όπως είχε αποφασιστεί προ ημερών.
Με την επισήμανση ότι “ένα τεχνικό ζήτημα μετατράπηκε σε πολιτικό”, κατά τη χθεσινή του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ έπεσαν οι τόνοι, την ώρα που έγινε παραδεκτό από όλες τις παρατάξεις ότι το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής “βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή”. Προ ημερών, ένταση είχε προκαλέσει η “γαλάζια” παράταξη θέτοντας ως εκφραστή της αντιπαράθεσης τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, ο οποίος μη περιμένοντας τη λήψη σχετικής απόφασης από το όργανο που εκπροσωπεί τους 66 δήμους της Αττικής, ζητούσε ακόμη και την κατάργηση του ΕΔΣΝΑ με σκοπό τις πρωτοβουλίες να τις αναλαμβάνουν αποκλειστικά οι δήμοι χωρίς τη συμμετοχή της Περιφέρειας.
Με καρφιά απάντησαν στον Γ. Πατούλη τόσο ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Ν. Σαράντης, αλλά και ο αντιπρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Γ. Ιωακειμίδης, επικρίνοντάς τον για την μη επίδειξη αναμονής λήψης απόφασης από το Δ.Σ. της ΠΕΔΑ. “Είναι η πρώτη φορά που η ΚΕΔΕ τοποθετείται προτού λάβει απόφαση η ΠΕΔΑ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τηρεί στάση αναμονής”, στηλίτευσε ο Ν. Σαράντης προσθέτοντας: “Η ΠΕΔΑ είναι εδώ για να σβήνει φωτιές”. “Η λύση πρέπει να είναι για την κοινωνία και όχι για την προσωπική προβολή”, υπογράμμισε.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΠΕΔΑ τέθηκε το τεχνικό ζήτημα, το οποίο προέκυψε από απόφαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ για ανάθεση στην Περιφέρεια Αττικής των αρμοδιοτήτων επικαιροποίησης, θεώρησης και έγκρισης των μελετών των έργων για τη διαχείριση απορριμμάτων, που πρόκειται να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Για τη νομιμότητα ή μη της απόφασης έχουν καταθέσει 3 πρόσφυγες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής πέντε δημοτικοί σύμβουλοι της Αττικής, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και το σωματείο εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ.
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, ο Στ. Ιατρού, μέλος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, εξήγησε ότι η σχετική απόφαση ελήφθη λόγω στενότητας χρόνου προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία ωρίμανσης των μελετών, αλλά και λόγω δήλωσης της αδυναμίας της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ να προχωρήσει τη διαδικασία εντός μηνός. Τη διαβεβαίωση ότι η τεχνική υπηρεσία του ΕΔΣΝΑ μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία με προϋπόθεση της συνδρομής προσωπικού έδωσε χθες ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ, Γ. Ζαχαρόπουλος, θέτοντας ως όρο την ανάκληση την απόφαση της διοίκησης.
Αποστάσεις από το ζήτημα πήρε ο “γαλάζιος” δήμαρχος Π. Φαλήρου, Διον. Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από τον ΕΔΣΝΑ και ζητώντας ο δήμος του να πληρώνει λιγότερα για τη διαχείριση απορριμμάτων. “Και το Παλαιό Φάληρο πρέπει να αναλάβει μερίδιο ευθύνης”, απάντησε ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Λαγουδάκης προσθέτοντας: “Δεν μπορεί να επιβαρύνεται μόνο το Σχιστό και η Φυλή”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου