Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Αντισταθμιστικά της Φυλής. Πότε θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα; Του Θωμά Μπιζά.Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Η απαράδεκτη ιστορία με τα αντισταθμιστικά στην Φυλή που ξεκίνησε από την εποχή των παχιών αγελάδων του 1991  πρέπει να τελειώσει  τώρα.
 Η κοινωνία  τώρα πληρώνει πολύ ακριβά  τις τραγικές συνέπειες της κακοδιαχείρισης  των προηγούμενων δεκαετιών  όπου σπαταλήθηκαν  μεγάλα ποσά και χάθηκαν τεράστιες ευκαιρίες  για να γίνει η Ελλάδα ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος. 
Αυτή η χειμαζόμενη  κοινωνία μας  έχει πει ξεκάθαρα  πως   δεν  δικαιούμαστε  και εμείς  να διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα  των με τον τρόπο που το διαχειρίστηκαν  και αυτοί που μας οδήγησαν ως εδώ.
Ο ΕΔΣΝΑ λοιπόν πρέπει να βάλει το δάχτυλο στην πληγή.
Αντισταθμιστικά για την όχληση  από την λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής οφείλουν να δίνονται μόνο για έργα και προγράμματα περιβαλλοντολογικής αποκατάστασης.

 Τα έργα και τα προγράμματα περιβαλλοντολογικής αποκατάστασης θα πρέπει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται από τον ΕΔΣΝΑ με τους πιο αυστηρούς και πιο διαφανείς όρους.
Η απόδοση των αντισταθμιστικών με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα, δηλαδή  χωρίς κανένα έλεγχο για το πώς αξιοποιούνται αυτά τα τεράστια ποσά είναι μια απολύτως απαράδεκτη διαδικασία που οδήγησε σε φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς  και πρέπει άμεσα να σταματήσει.
Δεν μπορεί την εποχή που η κοινωνία στενάζει από τα μέτρα λιτότητας  να υπάρχουν τεράστιες  δημόσιες  δαπάνες  της τάξης των 40.000.000 ευρώ τον χρόνο που εξαιρούνται επιλεκτικά από τον έλεγχο.
Όσο και να προσπαθήσει κανείς τώρα είναι αδύνατον να ανακαλύψει  που πήγαν όλα αυτά τα αμύθητα ποσά που έχουν δοθεί στον δήμο Φυλής από το 1993  μέχρι σήμερα.
Υπήρξαν χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις στον δήμο Φυλής ,αδιαφανής χρηματοδότηση ποδοσφαιρικών ομάδων , εξαγορές επιχειρήσεων , ίδρυση δημοτικών επιχειρήσεων μαϊμού,   φαινόμενα παράνομου πλουτισμού και ότι άλλο χωράει ο νους του ανθρώπου.
Αυτή η απίστευτη σπατάλη  σε συνδυασμό με την πλήρη ασυδοσία οδήγησε  τον δήμο Φυλής στο να κατέχει δυο ιδιαίτερα πρωτεία. Ο δήμος Φυλής  είναι ο πρώτος  δήμος Πανελλαδικά σε έσοδα (σύμφωνα πάντα με τον πληθυσμό του)  και ταυτόχρονα  είναι ο δήμος με τα μεγαλύτερα χρέη , ανεξάρτητα από τον πληθυσμό του !
Το έχουμε πει πολλές φορές. Μόνο με τα χρήματα που έχουν δοθεί σαν αντισταθμιστικές εισφορές στον δήμο Φυλής  θα μπορούσαν να έχουν χρηματοδοτηθεί ΟΛΕΣ οι εγκαταστάσεις διαχείρισης που προβλέπονται στο νέο ΠΕΣΔΑ.  Ο δήμος Φυλής να μπορούσε να είναι  πόλη πρότυπο και όχι μνημείο περιβαλλοντολογικού μακελειού.
Ας προσέξουμε τα οικονομικά στοιχεία. Ο Δήμος Άνω Λιοσίων από το 1993 έως το 2001 εισέπραξε ως αντισταθμιστικά 51.150.903.958 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δραχμές και από το 2002 έως σήμερα ο ενιαίος Δήμος Φυλής εισέπραξε  πάνω από 530.000.000 ευρώ για έργα και προγράμματα περιβαλλοντολογικής αποκατάστασης.
Να σημειωθεί  πως ο  προϋπολογισμός  ΟΛΩΝ  των δράσεων και των έργων που προβλέπονται  στον νέο  ΠΕΣΔΑ Αττικής,    είναι  μόλις  408.000.000 ευρώ !
 Είναι δηλαδή 120.000.000 ευρώ λιγότερα,  από τα 530.000.000 που  έχει εισπράξει μόνο ο δήμος Φυλής για αντισταθμιστικά  από το 2002 ως σήμερα.  Είναι  μόλις το 77% των αντισταθμιστικών των τελευταίων  13 ετών.
Ο δήμος Φυλής μέχρι πέρυσι έλεγε πως χρωστάει πολλά και «ζει» μόνο από τα αντισταθμιστικά.
Όμως  μετά και από την απόφαση του  υπουργείου Εσωτερικών του  2015 να ρυθμίσει τα χρέη του δήμου Φυλής, η απόφαση για τις αντισταθμιστικές οφειλές μπορεί να αναθεωρηθεί αφού πλέον ούτε ο κίνδυνος της χρεωκοπίας του δήμου Φυλής δεν  υπάρχει  αφού συμφωνήθηκε διακανονισμός για την αποπληρωμή των χρεών σε 2101 χρόνια .
Ο Δήμος Φυλής όφειλε  449 εκ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, 18,965 εκ. ευρώ προς το Β ́ Περιφερειακό Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών Αθήνας και 227.953,74 ευρώ προς τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφαλίσεως & Περιθάλψεως, δηλαδή συνολικά 468 εκ. ευρώ.
Η μηνιαία δόση προσδιορίστηκε στα 18.345 ευρώ και θα καταβάλλεται για 25.219 μήνες μέχρι να εξοφληθεί, δηλαδή για 2.101 χρόνια δηλαδή το  4. 116 μ.χ . Απίστευτα πράγματα αλλά αληθινά.
Την ίδια στιγμή που ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις προσπαθούν με χίλιες δυσκολίες να ενταχθούν στην ρύθμιση των 100 δόσεων,   ρυθμίζονται δόσεις για 25.219 μήνες.
Η  ρύθμιση των χρεών του δήμου Φυλής  μπορεί να είναι προκλητική  για τους ανθρώπους που υποφέρουν,  τουλάχιστον όμως έχει και κάποια στοιχεία διαφάνειας .  Ξέρουμε ποια είναι τα χρέη  , ποια είναι τα ποσά των δόσεων και σε ποιο ταμείο καταλήγουν.
Για τα υπέρογκα  αντισταθμιστικά  τι ξέρουμε;  Ξέρουμε  μόνο πόσα χρήματα δίνουμε και τίποτα άλλο. Κανείς δεν ζήτησε λογαριασμό για το που διάολο έχουν πάει όλα αυτά τα χρήματα.
Αυτό η αριστερά δεν έχει το δικαίωμα να το συνεχίσει. Η κοινωνία συγχωρεί παλινωδίες και συμβιβασμούς  αλλά απαιτεί και ρήξεις  με αυτές τις άθλιες πρακτικές.
Ή  θα κάνουμε  πράξη λοιπόν την ιστορική ρήση του αείμνηστου Ηλία Ηλιού πως «θα τους ταράξουμε στην νομιμότητα»,  ή θα γίνουμε και εμείς ίδιοι με τους προηγούμενους.
Ιδού λοιπόν το δίλλημα και η ευκαιρία.

Θωμάς Μπιζάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου